FOTO: U Posušju obnovljena javna rasvjeta

U općini Posušje u tijeku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete na gradskom području. Rasvjetna tijela su postavljena u Ulici bana Jelačića, Ulici kneza Višeslava i Ulici domovinske zahvalnosti, odnosno, od hotela ”Posušje” do Trga hrvatskih velikana te u gradskom parku uz Trg hrvatskih branitelja.

Kao što se može primijetiti izvršena je zamjena svjetiljki u Ulici Ante Starčevića, na Trgu Ivana Pavla II, Ulici kardinala Stepinca i u Zagrebačkoj ulici. Na ovim dionicama se pristupilo rekonstrukciji na način da su stare svjetiljke sa ”živinim” žaruljama snage 250 do 400 W zamijenjene novim svjetiljkama s mogućnošću redukcijskog režima prebacivanja snage sa 150 na 100 W, na način da će se spomenute svjetiljke u 23.00 sata prebacivati u štedni režim rada sa smanjenom snagom, a u 00.00 sati isključiti svaka druga svjetiljka čime će se znatno uštedjeti na ukupnoj potrošnji električne energije i smanjiti financijska sredstva koja su se dosada izdvajala za plaćanje javne rasvjete – kazao nam je načelnik općine Posušje Branko Bago.

U Ulicama Fra Grge Martića i Kralja Tomislava, sanirane su slabe infrastrukturne točke i dionice po pitanju kabelske mreže javne rasvjete. U Mostarskoj ulici (istočno od benzinske crpke INA) postavljene su žarulje snage 70 W na kojima će se također primjenjivati štedni sustav upravljanja isključenjem najprije prve, a zatim druge trećine rasvjete u za to odabranim vremenskim intervalima.

posusje_rasvjeta03 posusje_rasvjeta02 posusje_rasvjeta04

Na svim rekonstruiranim dionicama ugrađen je sustav štednog upravljanja javnom rasvjetom na način da će dio rasvjete biti isključen u 23.00 sata, a drugi dio u 00.00 sati, tako da će u ranim jutarnjim satima svijetliti samo, u sigurnosnom smislu, nužna rasvjeta.

Rekonstrukcija i sanacija postojećih dijelova te izgradnja novih dionica javne rasvjete u gradskom dijelu općine Posušje se nastavlja istom dinamikom i intenzitetom te se između ostalog i zbog ovih aktivnosti očekuje uvođenje komunalne naknade za građanstvo, koja će dijelom olakšati troškove za ove ali i druge komunalne aktivnosti na području općine.

Cilj je, sa sredstvima koja su trenutno na raspolaganju i sredstvima koja se očekuju uvođenjem komunalne naknade, između ostalog izgraditi u korisničkom smislu učinkovitu i tehničkom smislu modernu javnu rasvjetu sa izuzetno dobrim osobinama svjetla, ali i s modernim štednim režimima napajanja i upravljanja rasvjetom koji će omogućiti uštedu na ukupnoj potrošnji električne energije i smanjiti financijska sredstva koja su se dosada izdvajala za plaćanje javne rasvjete, a sve u cilju budućeg financijskog održivog pogona javne rasvjete u općini Posušje – riječi su predsjednika Općinskog vijeća Ivana Lončara.

Općina Posušje radi na izmirivanju dugova iz prošlih godina, a usporedo s time i na rekonstrukciji javne rasvjete. Rekonstrukcija će se raditi po fazama, ulica po ulica, pa se građani mole za strpljenje.

(www.jabuka.tv | foto: Mate Stipić)


5 komentara

  • Pisete na o Posusju? Onda bi oni trebali na svom portalu pisati da je Siroki u ovoj godini obnovio ceste,novi asfalt,nova skola,novi kolodvor uredjenje setnjica itd… Ali sto je jee lijepo svijetli ovo,,isto kao Trn,,, ja mislim da Siroki i Mostar imaju najvise rasvjete u Hercegovini,doduse u Sirokom ima jos par ulica da su ne osvjetljenje ali kako vidim radi se na njima! Sinoc sam ividio da su postavljeni stubovi pokraj kruznog toga na Puringaju a i na Lisama ona ulica gdje je nova skola su uradili samo pola ulice rasvjetu a pola postavili stubove

  • ‘lol’ ne seri…ovo što se radi u Širokom ovolio dugo je katastrofa…trebalo je sve biti završeno za Veliku Gospu a neće još zadugo … kolodvor je trebao biti velik i moderan a sada će samo asfaltirati seljačine…škola je trebala biti gotova prije 3 godine a još uvijek nije i čak djeca zbog toga kasne ovu godinu…nastavnicima su smanjene plaće…ulaz preko Gedžine strane je kao da se ulazi u neku bosansku vukojebinu…Varaždinska nema rasvjete,trotoara a ulica je tako prometna…Puringaj nema rasvjete…ništa nije završeno…seljačine nam vode grad, nikad od nas ništa dok ne dođu neki mlađi i pametniji..a ti si očito neki potrčko koji ih brani iz nekog osobnog interesa

    • kad se ne radi ne valja,kad se radi ne valja kako se radi.To je tvoje mišljenje štaš.Imamo novu školu,nove ceste kroz grad,kanalizaciju,kolodvor je van grada,i bit će veći,manje prometa kroz grad.Većina građana je zadovoljna…Nema smisla sad žugati da je trebalo odavno biti,zna svak da smo tijesni s parama.Velik i moderan kolodvor?Misliš na onakav kao u onoj 3D prezentaciji što je bila?Koliko bi to koštalo i šta će nama toliki kolodvor?To bi bilo razbacivanje parama.Dosta je da je na dobrom mjestu,i da ima više mjesta za autobuse,prodaju karata,i bit će natkriven.Većina je zadovoljna i ne dijeli tvoje mišljenje očito…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.