Zrak u većini FBiH nezdrav, posebno za osjetljive grupe ljudi

U razdoblju kada je kvaliteta zraka loša najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a ugroženo je i ostalo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestica.

Stručnjaci preporučuju da se ne izlazi bez velike potrebe ili da, ako se mora izaći, stavljaju maske preko lica.

Profesor dr. Ismet Suljević s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preporučuje  stanovništu, koje ima mogućnosti, da iskoristi pogodnosti sarajevskih planina i okolnih brda gdje nema smoga i zagađenog zraka te tako doprinese očuvanju svog zdravlja.

Prvenstveno bi to, kaže, bilo važno za djecu koja su posebno osjetljiva na zagađene čestice u zraku. Nažalost, kako ističe, ima ih mnogo u zimskom razdoblju u Sarajevu.

Bilo bi poželjno i da se kronični bolesnici izvuku iz grada i pobjegnu na planine, da udahnu čisti zrak, pokušaju se spasiti od zagađenog zraka, izjavio je to dr. Suljević za Fenu na Čavljaku, gdje je, također, otišao u namjeri da se zaštiti od zagađenog zraka u gradu.

Dežurni liječnik Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ Zakira Pašić kaže da tu zdravstvenu ustanovu, inače, često zovu i dolaze im ljudi koji imaju kroničnu opstruktivnu plućnu bolest. Nije, kaže, bilo više intervencija, nego inače, ali zagađenosti zraka vjerojatno dovodi do pogoršanja njihove osnovne bolesti. Naglašava da srčanim i plućnim bolesnicima ne pogoduju i hladnoće.

Po riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometorološkog zavoda kvaliteta zraka na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH je loša pa i nezdrava, posebno za osjetljive grupe ljudi.

Moguće je da već večeras dođe do postupnog opadanja koncentracije zagađujućih tvari u zraku. Vjerojatno je da će se, barem na nekim mjestima, očistiti zrak. Nezadovoljavajuće je to što se već početkom sljedećeg tjedna očekuje stabilizacija atmosfere i ponovno uvjeti za porast koncentracija zagađujućih tvari u zraku, kazao je.

Epizode koje izdaje Vlada SŽ su “Pripravnost”, kao najblaža, potom epizoda “Upozorenje”, koja je trenutno na snazi, te alarmantna epizoda – epizoda “Uzbune”.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.