Zračna luka Mostar želi redovite linije, problem nedostatak inženjera zračnog prometa

Nakon što je Mostar pobijedio u anketi njemačke aviokompanije Eurowings te tako postao nova destinacija koju će ovaj avioprijevoznik povezati s s Njemačkom, direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić u intervjuu za Dnevnik.ba ističe kako će ovo puno značiti za regiju Hercegovine, za Mostar te za turizam i gospodarstvo u cjelini.

– Menadžment kompanije Eurowings će odlučiti s kojom će destinacijom u Njemačkoj povezati Mostar. Oni će to odrediti temeljem svojih analiza ekonomskih, turističkih i drugih parametara. Analizirat će potencijalni broj putnika koji imaju interes putovati u Mostar. To će uraditi kroz nekih desetak dana. Ne mogu ovdje davati preciznu informaciju, no kako znam da to naše ljude zanima mogu iznijeti samo pretpostavku da će to biti Köln, Düsseldorf ili Stuttgart, objasnio je Raspudić i dodaje kako su oni spremni odraditi svoj dio posla.

Govoreći o potrebi povećanja kapaciteta Zračne luke Mostar, Raspudić ističe kako bez proširenja kapaciteta i modernizacije same Zračne luke neće biti ni razvoja.

– Mostar se nalazi unutar jednog trokuta Sarajevo-Dubrovnik-Split koji su značajne europske zračne luke po svim kriterijima i teško se u tom okruženju izboriti za bolji status Zračne luke Mostar. Ipak, dolazak Eurowingsa u Mostar sigurno je dobra naznaka koja pokazuje kako Mostar i te kako ima potencijala. U ovom spomenutom trokutu imamo kvalitetne zračne luke i mi se borimo za tržište. Naša je velika prednost što se nalazimo u blizini svetišta Međugorje. Međutim, mi se ne možemo uzdati samo u čarter linije i moramo se sada okrenuti uspostavi redovnih letova. Kroz sljedećih četiri do pet mjeseci mi moramo od jedne zračne luke koja se bavi čarter letovima postati zračna luka koja ima redovite linije. To će tražiti i jedan akcijski plan koji ćemo mi prezentirati Gradu Mostaru, Vladi Hercegovačko neretvanske županije i Vladi Federacije BiH, naglasio je Raspudić.

Dodaje kako zajedničkim snagama treba ostvariti taj pomak od zračne luke za čarter letove do zračne luke s redovitim aviolinijama.

– Moramo se najprije što je moguće bolje tehnički opremiti kako bismo mogli udovoljiti zahtjevima europskih avioprijevoznika, kaže Raspudić.

– Bilo koja europska kompanija traži da ovdje ima jednake uvjete kao što ih ima u Beču, Zagrebu ili Münchenu. Mi najprije to moramo ostvariti, pa onda razmišljati o daljnjim koracima. Mi, i Zračna luka i Grad Mostar i Županija i Federacija, sada moramo uložiti dodatni napor da to ostvarimo. Tek tad ćemo moći preciznije govoriti o ulozi Zračne luke Mostar u razvoju Hercegovine, istaknuo je Raspudić.

Prema njegovim riječima, treba se okrenuti ekonomskom razvoju same Zračne luke a tomu će značajno doprinijeti i blizina svetišta u Međugorju te turizam i gospodarstvo općenito.

– Ovo je godina u kojoj se mi borimo za održavanje „toploga režima“ i želimo ostvariti što bolje pripreme za sljedeću sezonu, kaže Raspudić.

– Trebamo infrastrukturna i kadrovska ulaganja. Najveći nam je danas problem što u Hercegovini nema inženjera zračnog prometa. Ako to riješimo, onda će i budućnost biti dobra, kaže Raspudić.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.