Zračna luka Mostar: Održan štrajk upozorenja, radnici spremni ugroziti sezonu

Radnici Zračne luke Mostar organizirali su jednosatni štrajk upozorenja te upozorili na svoje teško financijsko stanje. Zaprijetili su i generalnim štrajkom koji bi mogao ugroziti nove letove čiji je početak planiran u sljedećem mjesecu.

Darko Buntić, predsjednik Sindikata Zračne luke Mostar, kazao je da je glavni razlog za današnji štrajk financijska situacija uposlenika čije su plaće za 300 KM manje u posljednjih godinu dana.

Ovi radnici rade prvu, drugu i treću smjenu, znači nema smjena, stalno su na poslu. Plati se samo prva smjena, ništa drugo, ni vikend, ni noćni rad. Bilo koji zahtjev koji je iznesen upravi je odbijen. Olako nas shvaćaju, ali mi idemo do kraja, kazao je Buntić.

Buntić je kazao da su spremni i na generalni štrajk, ali se nada da će njihovi uvjeti biti ispunjeni te da neće trpjeti nova sezona koja počinje sljedećega mjeseca, piše Klix.ba.

Ako treba trpjet će i sezona, ali naši zahtjevi se trebaju ispuniti, kazao je Buntić, naglasivši da su dobili podršku Unije nezavisnih sindikata FBiH, kao i kolega iz Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Buntić je pojasnio i da su, pored toga što nije bilo redovnih linija, smjene odrađivane, a da su radnici bili na stalnoj dispoziciji te da prema novom rasporedu za novu sezonu nemaju nijedan slobodan dan.

Priča se na portalima da imamo plaće po dvije tisuće maraka, što nije točno. Priča se da imamo nekih privilegija, ništa od toga nije točno, javnost to treba znati, zaključio je Buntić.

Zahtjevi uposlenika obuhvaćaju povrat “otetoga” dijela plaće, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o Kolektivnom ugovoru i njegovo potpisivanje, plaćanje vremena pripravnosti i da se bilo kakva naknada ne isplaćuje u gotovini.

Romeo Biokšić, potpredsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH, bio je nazočan štrajku upozorenja te prenio podršku uposlenicima u borbi za svoje zahtjeve.

Pozivamo upravu da sa sindikatom sjedne za pregovarački stol i riješe sve sporne stvari te realiziraju pitanje kolektivnoga ugovora, kazao je Biokšić.

Direktor Zračne luke Mostar, Marin Raspudić, nazočnim novinarima pojasnio je poziciju uprave u ovom trenutku.

Štrajkovima se ništa ne dobiva. Mi smo razgovarali s ranijim predstavnikom Sindikata Mladenom Tabakom, na zahtjeve smo odgovorili. Predsjednik sindikata prihvatio je naš odgovor, ali pojedini radnici nisu. Mi ćemo u skladu s našim mogućnostima ispuniti zahtjeve uposlenika, ali ovo sigurno nije dobar trenutak pred dolazak Eurowingsa i Croatia Airlinesa, kazao je Raspudić, naglasivši i personalne promjene u rukovodstvu sindikata.

Raspudić je kazao da su pregovori rješenje, a ne štrajk, da su svi uradili mnogo posla da dovedu zrakoplovne kompanije u Mostar, a da se sada šalje pogrešna poruka. Prepreka razvoju Zračne luke Mostar je nepostojanje Gradskoga vijeća, što onemogućava pronalazak strateškoga partnera i eventualna ulaganja.

Zračna luka Mostar ima 55 radnika, od toga pet na određeno vrijeme, a naporima svih razina vlasti nastojat će se izmiriti obaveza prema radnicima.

Uposlenici imaju redovne plaće, redovnu uplatu doprinosa, topli obrok, prijevoz. Treba se netko zapitati tko danas to u Mostaru ima. Bojim se da je ovo nešto drugo, kazao je na kraju Raspudić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Dugo je i trajalo. Nastave li ovako, ko će im rezervirati letove ako nisi siguran da ćeš na vrijeme stići na odredište. Svoja prava tražiti svakako, ali treba to na malo bolji i suptilniji način. Jedva smo dočekali neke linije, ali Split nije daleko, a i siguran je. Malo razmisliti gospodo!

  • Treba na rad platiti i prekovremene i minimalno 20 dana godišnjeg odmora,prevoz i marendu i dnevni ,tjedni odmor,jer ako radnici nisu plaćeni ugroženi su životi putnika .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.