Zovu sve: Starbucks za dizajn novih šalica nudi milijune

Tvrtka je priopćila u utorak da pokreće dodjelu bespovratnih sredstava od 10 milijuna dolara za novi dizajn čaša koje će se lakše reciklirati. Za taj projekt Starbucks (SBUX) se udružio s grupom investitora usmjerenih na recikliranje nazvanu Closed Loop Partners.

Šalice za kavu su noćna mora za čuvare okoliša. Većina ih je napravljena od kartona s tankim slojem plastike čvrsto pričvršćen za čašu da bi napitak zadržao toplinu i da se karton ne bi smočio. Ali baš je ta plastika razlog zbog koje ju je nemoguće reciklirati i potrebno je oko 20 godina da bi se šalica raspala.

Ako se zna da se svake godine na globalnoj razini distribuira oko 600 milijardi takvih šalica, naših je čak 6 milijardi, kažu iz Starbucksa za CNN.

Lanac za kavu već neko vrijeme radi na inovaciji ove šalice, ali bez puno sreće, kažu glasnogovornici tvrtke.

– Uvijek smo imali program društvenog utjecaja, a najviše pažnje posvećujemo održivosti, izjavio je izvršni direktor tvrtke Starbucks Kevin Johnson CNN-ovim novinarima.

Godine 2008., Starbucks je postavio nekoliko ambicioznih ciljeva kako bi smanjio utjecaj na okoliš. Tijekom 2010. godine obećao je da će do 2015. godine 100% njegovih šalica biti moguće reciklirati ili ponovno upotrijebiti, no to se nije dogodilo.

Njegove trenutne čaše izrađuju se sa samo 10% vlakana koja se mogu reciklirati nakon upotrebe, a i to se radi samo u gradovima s “odgovarajućom infrastrukturom”, uključujući Seattle, San Francisco, New York i Washington.

Nitko nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kašnjenjima, izjavio je Colleen Chapman, podpredsjednik Starbucksova globalnog društvenog utjecaja.

Bez podnošenja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, tvrtka je rekla da provodi 13. natječaj za čašu s unutarnjom oblogom od biljnih vlakana kako bi vidjela može li spriječiti curenje vruće tekućine.

Tvrtka se našla pod jakim pritiskom ekoloških udruga kakva je Stand.earth, koja je pod hashtagom #Bettercups, na forumu prikupljala pritužbe zbog dizajna šalica koje štete okolišu.

I Dunkin ‘Donuts (DNKN) izjavio je prošli mjesec da od proljeća ukidaju šalice od poliesterske pjene, te da će ih do 2020. potpuno ukinuti, a zamijenit će ih čašama od recikliranog papira.

McDonald’s (MCD) također je rekao ranije ove godine da će eliminirati plastične šalice i zamijeniti ih obnovljivim ili reciklirajućim materijalima u svim svojim ambalažama i to najkasnije do 2025.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.