Zovko: Potrebno je pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon

Uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta pozvala je na veće europsko djelovanje u BiH.

Zovko je pohvalila rad predsjednika Vijeća Charlesa Michela u pregovorima između Armenije i Azerbajdžana i istaknula kako su slične radnje preventivne diplomacije potrebne i u BiH.

Veći napori u posredovanju na najvišoj razini su ključni za stabilizaciju stanja i postizanje konačnog sporazuma o neophodnoj izbornoj reformi, upozorila je Zovko.

Osvrnula se na nedavnu preporuku Komisije koja je izbornu reformu označila kao najveći prioritet za državu, dodavši da se radi i o prioritetu za Republiku Hrvatsku te za europski mir i sigurnost općenito.

Zovko je naglasila da je potrebno pronaći pravedno rješenje za Izborni zakon koji će uvažavati sve tri zajednice i ostale građane zemlje koja je prošla kroz strašan rat i još uvijek živi posljedice te tragedije, prenosi Fena.

Ne bismo trebali dopustiti našim transatlantskim partnerima da rade naš posao. Preuzmimo svoje obveze, nemojmo prepustiti BiH eksperimentu i nemojmo ostaviti na hladnoj zimi sve koji su ostali izvan granica Europske unije, zaključila je Zovko.

Inače, na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, koji će se održati 20. i 21. listopada, šefovi država i vlada Europske unije raspravljat će o prijedlogu Komisije za smanjenje vrtoglavih cijena energenata u cijeloj EU, najnovijem razvoju događaja u Ukrajini i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.