Zovko: Hrvati u BiH traže isti princip kao u Sjevernoj Irskoj

Nakon što je u Sjevernoj Irskoj, nakon dvije godine blokade, Michelle O’Neill preuzela ulogu prve premijerke ove zemlje koja je katolkinja, europarlamentarka Željana Zovko povukla je paralelu s hrvatskim statusom u Bosni i Hercegovini, kao i Daytonskim mirovnim sporazumom.

Dobra vijest iz Sjeverne Irske. Nakon dvije godine blokade konačno je uspostavljena vlast bazirana na principu ‘power sharing’ između katolika i protestanata iz Sporazuma na Veliki petak, navela je Zovko, pozivajući se na medijske izvještaje o prvom katoliku na premijerskoj funkciji u protestantskoj državi.

Naglasila je kako je ovom rješenju i poštivanju Sporazuma Velikog petka pomogla administracija američkog predsjednika Joe Bidena, kao i Europska unija, jer je sporazum donio dugo traženi mir.

Isti princip, kaže Zovko, Hrvati traže u Bosni i Hercegovini, što je jasno i aktualnoj američkoj administaciji koja je radila na daytonsko-pariškom sporazumu o podjeli vlasti.

Sjevernu Irsku razdirala su tri desetljeća nasilja između nacionalističkih i unionističkih zajednica, što je okončano Sporazumom na Veliki petak potpisanim 10. travnja 1998. godine.

(Fena | Foto: Željana Zovko/X)

5 komentara

  • Ja neznam koga vise zafrkavate?. Tko je naredio ukidanje HB??. Tko su veleizdajnici Hrvatskog puka?
    Nemozes 30 godina nesto traziti, sto ti je Gospod svakako u utrbi tvoje majke dodjelio: Da si svoj, na svojoj grudi. Pisam se na sve politicke sporazume veleizdajnika koji su sa dusmanom protiv mene potpisali. Ako su vam engleski Lordovi, americki globalisti vaznji od Hrvatskog puka, palo sva proljivena hrvatska krv na vas. Dojadili ste. BiH nije S. Irska, ona je 100puta gora.

  • Americka administracija, neka radi kod kuce. Ona je ovdje dovoljno zla Hrvatima nanjela. A Biden, taj je odlaprsao vec 2022 u vjecni mir. Ovoga koga gledamo je samo glumac. S. Irska nije protestanska drzava, nego dijo Rep. Irske, koja je nasilno od genocidne Engleske okupirana. Hvala Bogu broj protestanski Skota se smanuje. Dabogda ponovo spojeno bila, sa maticnom drzavom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.