Zoran Tomić novi rektor Sveučilišta u Mostaru

Senat Sveučilišta u Mostaru u petak je izabrao je prof. dr. sc. Zorana Tomića za rektora Sveučilišta u Mostaru, koji će na toj poziciji naslijediti prof. dr. sc. Ljerku Ostojić.

Druga kandidatkinja bila je prof. dr. sc. Snježana Rezić s Fakulteta strojarstva i računarstva, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom izlaganja svoga programa, Tomić je najavio kako budućnost Sveučilišta vidi u jačanju izvrsnosti u nastavnom procesu, stjecanju novih kompetencija nastavnoga i stručnoga osoblja, okretanju gospodarstvu i društvenoj zajednici i jačanju novih tehnologija.

“Potrebno je stvarati konkurentno znanje i vještine te Sveučilište okrenuti međunarodnoj suradnji i internacionalizaciji. Takva suradnja treba rezultirati zajedničkim diplomama Sveučilišta u Mostaru i europskih sveučilišta”, rekao je novoizabrani rektor.

Okretanje prema gospodarstvu trebalo bi rezultirati razmjenom iskustava i stvaranju partnerstva kojim bi studenti Sveučilišta u Mostaru trebali dobiti mjesto za bolju praksu, a Sveučilište bi priznate stručnjake iz prakse uključivalo u nastavne procese, ocijenio je Tomić.

Istaknuo je važnost nastavka integracijskoga procesa na Sveučilištu u Mostaru te uvođenja novih studijskih programa i novih doktorskih studija.

“Pristupit će se izgradnji nove infrastrukture na Sveučilištu, osnivanju izdavačke kuće, a posebna pozornost bit će posvećena studentima i njihovom angažiranju na Sveučilištu, kao i njihovom uključivanju u znanstveno-istraživačke projekte i znanstveno-istraživački rad”, naglasio je Tomić.

Prema njegovim riječima, ključna zadaća je naći optimalne modele financiranja Sveučilišta u Mostaru. U skladu s tim, pored obveza osnivača, treba intenzivirati i pojačati rad na planiranju, pisanju i priključivanju domaćim i međunarodnim projektima.

Mandat rektora traje četiri godine, a na odluku Senata suglasnost treba dati i Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru. Primopredaja će biti održana tijekom rujna 2017. godine.

Zoran Tomić rođen je 1966. u Ljubuškom. Školovao se na Sveučilištu u Mostaru, Zagrebu i Sarajevu. Redoviti je sveučilišni profesor i aktualni dekan Filozofskoga fakulteta u Mostaru.

Napisao je 15 knjiga, a objavio je više od 70 znanstvenih i stručnih radova, sudjelovao i izlagao na brojnim znanstvenim konferencijama u domovini i inozemstvu.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.