Zoran Tomić novi predsjednik Rektorskoga zbora BiH

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić preuzet će predsjedanje Rektorskim zborom/konferencijom Bosne i Hercegovine 1. siječnja 2018. godine, zaključeno je na današnjoj sjednici održanoj na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Mandat predsjednika Rektorskoga zbora traje godinu dana.

Sva istraživanja pokazuju da su zemlje koje ulažu u visoko obrazovanje i znanstveno-istraživački rad na većem stupnju razvoja, rekao je dr. Tomić, dodajući da je Bosna i Hercegovina na europskom začelju po ulaganju proračunskih sredstava u znanost i visoko obrazovanje.

Taj odnos se treba promijeniti. Potrebno je prestati gledati na znanje kao na trošak. Znanje je prilika za izlazak iz gospodarske i svake druge krize u kojoj se BiH nalazi. No, i javna sveučilišta moraju shvatiti da su na tržištu rada. Naša zadaća je promijeniti ‘kod’ i shvatiti da sredstva moramo tražiti kroz projekte, domaće i međunarodne. Na to ćemo obratiti posebnu pozornost u razdoblju pred nama, navodi dr. Tomić.

 

Ciljevi Rektorskoga zbora BiH između ostaloga su: promovirati autonomiju sveučilišta, podizati kvalitetu visokoga obrazovanja, promovirati jedinstvo nastave i znanstveno-istraživačkoga rada na sveučilištima, doprinositi podizanju međunarodne suradnje u visokom obrazovanju, promovirati akademsku mobilnost, mobilnost nastavnika, i posebno studenata, promovirati uvođenje mehanizama za uspostavu i osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju.

Rektorskim zborom Bosne i Hercegovine u 2017. godini predsjedavao je rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” prof. dr. sc. Sead Pašić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.