Znate li zašto biste ljeti trebali jesti što više lubenice?

Lubenica je popularno ljetna namirnica koje se konzumira tijekom dugih toplih dana. Ovo osvježavajuće voće prepuno je vitamina i hranjivih sastojaka, a možda vam čak pomogne u obrani od bolesti.

Donosimo šest pozitivnih strana o tome kako konzumiranje lubenice utječe na ljudski organizam.

Održava hidrataciju

Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 posto vode, tako da je izvrsna opcija da budete hidratizirani, kaže Elizabeth Beil, osnivačica Elizabeth Beil Nutrition.

Sadrži esencijalne vitamine

Lubenica sadrži mnoge vitamine koji su potrebni vašem tijelu, uključujući: vitamin A, C, B6. Također, lubenica sadrži i magnezi koji pomaže u regulaciji rada mišića i živaca.

Pomaže u upravljanju težinom

Jedna kriška lubenice sadrži oko 45 kalorija, što je čini niskokaloričnim međuobrokom. Visok sadržaj vode u lubenici također može biti zasitan i pomoći vam da unesete manje kalorija u u cjelini.

Studija iz 2019. godine, koja je ispitivala učinke konzumacije lubenice na sitost i tjelesnu težinu kod prekomjerne težine i pretilosti kod odraslih, ustanovila je da su oni koji su svakodnevno konzumirali dvije kriške lubenice tijekom četiri tjedna osjećali su se manje gladnima i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće.

Spriječava bol u mišićima

Lubenica sadrži L-citrulin, aminokiselinu koja pomaže u smanjenju boli u mišićima nakon treninga. L-citrulin širi krvne žile kako bi omogućio veći protok krvi u mišićima, što može smanjiti bol poboljšavajući opskrbu kisikom tijekom vježbanja, kaže Amy Shapiro, dijetetičarka i osnivačica tvrtke Real Nutrition.

Istraživanje iz 2013. pokazalo je da su sudionici koji su pili obični sok od lubenice ili sok od lubenice pomiješan s citrulinom imali manje upale mišića nakon treninga od grupe koja je pila samo napitak od citrulina.

Snižava tlak

Budući da citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih žila, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak, kaže Shapiro.

Ako ostanete pravilno hidratizirani, također možete pomoći u poboljšanju krvnog tlaka jer tako pomažete srcu da učinkovitije pumpa krv u mišiće. Studija iz 2012. otkrila je da dodatak ekstrakta lubenice smanjuje krvni tlak u pretilih odraslih osoba s hipertenzijom (povišeni krvni tlak) ili prehipertenzijom.

Poboljšava probavu

Vlakna su jako bitna za probavu, kaže Shapiro. Iako lubenica ne sadrži puno vlakana – oko jedan gram po komadu – njezin visok sadržaj vode može pomoći u poboljšanju probave.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.