Znate li u kojim godinama počinjemo cijeniti svoje roditelje?

Iako smo o roditeljima ovisni od dana rođenja, istraživanja pokazuju da ih počinjemo zaista cijeniti tek s 27 godina. Studija koja se bavila proučavanjem što djeca osjećaju i kako gledaju na svoju obitelj pokazala je da je nakon burnog tinejdžerskog perioda potrebno čak čitavo desetljeće kako bismo počeli cijeniti roditelje.

Različita stanja u odnosu roditelj-dijete ispitana su u istraživanju, a rezultati su pokazali da tinejdžeri s navršenih 14 godina počinju uviđati da su i njihovi roditelji ranjivi, ali ipak većina ljudi potpuno ne upozna svoje roditelje kao osobe sve do navršenih 28 godina.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2.000 britanskih obitelji pokazala je da se osjećaj zahvalnosti prema roditeljima najčešće javlja nakon što svoje odrastanje usporedimo s tuđim, a ispitanici su također priznali da pokazuju više poštovanja prema svojim roditeljima kako odrastaju. Samo jedna od četiri osobe rekla je da je poštovala i cijenila svoje roditelje već u tinejdžerskom uzrastu, a tri četvrtine ispitanika priznaju da nisu dovoljno poštovali roditelje tijekom tih burnih godina.

Prema istraživanju, kako cijenimo roditelje u velikoj mjeri ovisi o spolu. Kao odrasle osobe, dva puta više žena nego muškaraca će se obratiti roditeljima za pomoć, bilo da je riječ o financijskim poteškoćama ili nekim drugim osobnim problemima.

Nasuprot tome, odrasli muškarci će nerado roditelje pitati za savjet. Rezultati su također pokazali da žene više nego muškarci počinju u većoj mjeri cijeniti svoje roditelje nakon što i same osnuju obitelj. Nasuprot tome, muškarci stav prema roditeljima najčešće mijenjaju prilikom selidbe iz obiteljskog doma ili pronalaska prvog posla.

Pročitajte i 5 rečenica koje ne smijete reći roditeljima.

(klokanica.hr)

1 komentar

Komentiraj: