Znate li od kojeg roditelja dijete nasljeđuje inteligenciju?

Tema o kojoj svi roditelji vole raspravljati, kako ozbiljno, tako i u šali, jest – od koga su djeca naslijedila svoju inteligenciju?

Ali zapravo postoji znanstveni razlog zbog kojeg djeca nasljeđuju svoju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X kromosom odgovoran za “prijenos” inteligencije.

Žene imaju dva ta kromosoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko vjerojatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tijekom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odjelu za medicinska istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glasgowu otkrila je da djeca “imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama“.

Istraživači su intervjuirali djecu svake godine od njihove 14. do 22. godine, uzimajući u obzir različite čimbenike poput obrazovanja i društveno-ekonomskoga statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bio je oko 15 bodova različit od IQ-a majke.

No, ne slažu se svi znanstvenici s ovim osnovnim principom X kromosoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini čimbenik u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60 % inteligencije nasljedno – ostatak dolazi iz našeg okruženja. Tako majke i tate mogu igrati važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina, prenosi RTL.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.