Znate li koliko često treba mijenjati jastuke i poplune?

Prema preporukama stručnjaka, jastuke bismo trebali mijenjati svake dvije godine, dok bi poplune trebali baciti nakon pet godina korištenja. Po svemu sudeći, više od 80 posto ljudi to ne zna.

Anketa provedena na gotovo dvije tisuće muškaraca i žena otkrila je da 82 posto njih ne zna koliko često trebaju mijenjati jastuke i poplune.

Istraživanje koje je proveo britanski Ergoplex pokazalo je da prosječan Britanac jastuk koristi 3.2 godine, a pokrivač 7.6 godina.

Korištenje jastuka iznad preporučenog vremena znači riskirati probleme s vratom uzrokovane spavanjem bez dovoljno potpore za glavu i vrat. Također se povećava opasnost od zdravstvenih problema zbog grinja.

Anketa je pokazala da 57 posto osoba mijenja jastuk tek kada osjeti da se jako stanjio. Nekih 46 posto njih kaže kako ga mijenjaju kada shvate da ga predugo koriste. Ostali jastuk mijenjaju kada se počnu osjećati nelagodno i mučiti u snu.

Za 21 posto njih problem je u cijeni – kupuju novi jastuk samo na rasprodaji. Prema anketi, 61 posto njih jastuke mijenja češće od popluna jer su svjesni higijenskih posljedica.

Sttručnjaci također savjetuju da se madraci mijenjaju svakih sedam godina. Naravno, rok trajanja proizvoda ovisi i o njihovoj kvaliteti, a madracu je vijek trajanja moguće produžiti i zaštitinom navlakom.

(Magazin.hr)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.