Znate li koliko često bismo trebali prati kosu?

Godinama traje rasprava o tome treba li prati kosu svaki dan i je li to loše. Dermatolozi tvrde da ne postoji jedinstven odgovor.

To ovisi o vašoj kosi i razini aktivnosti, govori dermatolog Gary Goldenberg za Prevention.

Jedno je sigurno – čišćenje kose i vlasišta je važno. Folikuli dlake okruženi su stanicama kože i lojnim žlijezdama te guraju kosu kroz vlasište, pojašnjava dr. Goldenberg.

Te lojne žlijezde proizvode sebum, koji osigurava da vlasi kose budu zdrave i mekane, ali i doprinosi mašćenju kose i nakupljanju prhuti.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), rutina pranja kose treba se temeljiti na tome koliko sebuma proizvodi vaše tjeme.

Ako imate jako masnu kosu, savršeno je sigurno i prikladno prati kosu svaki dan, kažu dermatolozi.

Međutim, ako imate suhu kosu ili osjetljivo vlasište, onda biste kosu trebali prati po potrebi. Ako koristite previše šampona, možete ukloniti sav sebum koji je potreban kosi da bude glatka, a to dovodi do lomljenja i suhoće kose.

Imajte na umu da to koliko često vježbate, tekstura vaše kose, bojite li kosu ili ne, pa čak i vaša dob igraju ulogu u tome koliko često trebate prati kosu.

Ako ste vrlo aktivni i znojite se, morat ćete češće šamponirati kosu, ističe dr. Goldenberg. S druge strane, bojenu kosu najbolje je rjeđe prati kako bi se izbjeglo blijeđenje boje. Kako starite, vaše vlasište proizvodi manje masnoće, pa se smanjuje potreba za šamponiranjem.

Općenito, smjernice stručnjaka su:

  • Masna kosa – perite je svaki ili svaki drugi dan.
  • Suha kosa – perite je jednom tjedno.
  • Kovrčava kosa – perite je jednom do dva puta tjedno.
  • Tanka kosa – perite je svaki ili svaki drugi dan

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.