Na području Parka prirode Blidinje postavljen zipline i rekreativni centar

Ljubitelji avanturističkih sportova i prirode ovih su dana dobili još jednu atraktivnu destinaciju obogaćenu sportskim, rekreativnim i edukativnim sadržajem.

Očišćeno 1350 kvadrata

Riječ je o Edukativno-rekreacijskom kompleksu Masna Luka na području Parka prirode Blidinje, gdje je postavljen i zipline. Naime, HGSS – Stanica Posušje uspješno je aplicirala na projekt “Edukativno-rekreacijski kompleks Masna Luka” te dobila sredstva za uređenje kampa u Masnoj Luci.

Kako su naveli na službenoj Facebook stranici Općine Posušje, projektom su se obogatili sportski, rekreativni i edukativni sadržaji.

Njime su se omogućili kratki, jednodnevni ili višednevni boravci, edukacija, odmor i rekreacija posjetitelja svih dobnih skupina, prvenstveno obitelji s djecom i školaraca s područja općine Posušje i šire.

Očišćeno je 1350 metara četvornih prostora od šiblja, iskopan je kanal i u njega su postavljena 32 metra vodovodnih cijevi za dovod pitke vode od izvora do novosagrađene slavine u kamenom zidu. Time je izvorska planinska pitka voda stalno dostupna za sve posjetitelje na području Parka.

Nabavljena je i oprema za zipline koji je postavljen s četiri ljuljačke i dvije klackalice te je izgrađena platforma za zipline. Postavljena je i ploča sa sigurnosnim uputama za korištenje, navode iz Općine Posušje.

Inače, kompleks je realiziran u sklopu projekta Via Dinarica koji provodi i sufinancira UNDP u BiH, uz financijsku podršku USAID-a i talijanske agencije AICS. Via Dinarica povezuje sedam zemalja i teritorija kojima se proteže planinski lanac Dinarskih Alpa: od Slovenije do Albanije.

To je platforma koja služi za razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća aktivnih na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini u oblasti ugostiteljstva i pružanja turističkih usluga na otvorenom, kao i za promociju turizma u prirodi i kulturnog nasljeđa.

Prva faza projekta, koji su financirali USAID i UNDP (2014. – 2017.), bila je usmjerena na dio planinskog lanca u BiH koji predstavlja srce Via Dinarice, a provedena je u suradnji s lokalnim partnerima. Prepoznavši potencijal, AICS i USAID, s lokalnim partnerima, odlučili su podržati provedbu druge faze projekta, što je rezultiralo otvaranjem brojnih novih radnih mjesta.

1,8 milijuna USD

Naime, do kraja 2021. gotovo 1,8 milijuna USD uloženo je u razvoj turističkih usluga i javne turističke infrastrukture. Obilježeno je preko 500 kilometara novih Via Dinarica staza, osnovana tri Via Dinarica centra, dok su tri krovne organizacije dobrovoljnih spasilačkih službi samo u BiH opremljene i osposobljene za poboljšanje sigurnosti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.