Znate li koji je rok trajanja ovim namirnicama? Mogu stajati i duže – Jabuka.tv

Znate li koji je rok trajanja ovim namirnicama? Mogu stajati i duže

Većina ljudi je napravila zalihe namirnica u svojim kućanstvima, sve kako bi se osjećali sigurno u vrijeme pandemije koronavirusa.

Iako većina namirnica ima određen rok trajanja na pakiranju, neke namirnice mogu trajati i duže nego što mislite.

Sušeno voće može trajati i po nekoliko mjeseci, a čak i do godine danas. Potrebno ga je samo spremiti u dobro zatvorenu posudu kako se ne bi pokvarilo te će tako trajati šest mjeseci duže nego inače.

Brašno može isto trajati do godinu dana, ali samo ako se sprema u hladnjak. Najbolji način za provjeravanje koliko je brašno sigurno za konzumaciju je pomoću mirisa. Pokvareno brašno imat će kiselkasti miris.

Tjestenina može trajati i nekoliko godina, ako se posprema u smočnicu u dobro zatvorenoj posudi. Skuhana tjestenina traje tri do četiri dana, kada se spremi u hladnjak.

Krumpir može biti dobar i nakon nekoliko mjeseci, samo je važno da se pravilno pohrani kako ne bi počeli rasti korjenčići. Trebao bi se spremiti na mračno i hladno mjesto jer sunce i svjetlost kvari krumpir te on može izazvati trovanje hranom.

Ako se jaja pravilno spreme, mogu trajati od 45 do 90 dana. Trebate ih pohraniti u hladnjak ili na neko hladno mjesto, a najlakši način za provjeru jesu li se jaja pokvarila je pomoću “testa plutanja”. Ako jaje pluta u vodi sobne temperature, pokvareno je, prenosi Večernji.hr.

Kruh će u zamrzivaču će ostati svjež. Kupljeni kruh na kuhinjskoj podlozi će ostati svjež tjedan dana, a u zamrzivaču može ostati svjež i do tri mjeseca. Kruh prije smrzavanja narežite na kriške ili komade i spremite u zamrzivač.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.