Znate li kakvu priču skriva ovaj blagdanski ukras?

Zadnjih nekoliko godina najpopularniji ukras za božićne blagdane bio je orašar, ali ove godine ga je zamijenio novi lik i preplavio kućanstva.

Mali gnom, uglavnom plišani, dolazi iz Švedske, a nazivaju ga Nisse, Nisser ili Tomte. Tomte je, u povijesti, bio usamljeni gnom koji bi se skrivao po farmama i štitio njezinog vlasnika i obitelj, najviše tijekom noći. Obitelj bi ga skrivala od susjeda jer bi, kada bi saznali da ga netko ima u kući, bili ljubomorni na to “bogatstvo”.

Bio je nizak, star, s dugom bradom, kapicom koja prekriva oči i nosio je farmersku odjeću. Iako je bio mali, posjedovao je nevjerojatnu snagu i u skandinavskim zemljama i dan danas prenose priče o njemu.

Dok se u većini zemalja na Badnjak ostavljaju keksi i mlijeko za Djeda Božićnjaka, u sjevernim zemljama ljudi imaju običaj ostaviti zdjelu kaše s komadićem maslaca na vrhu za Tomtea jer bi, ako je ne pronađe, postao vrlo bijesan i vjerovalo se da će se na farmi dogoditi neka nesreća.

Kako prenosi Sweden, Tomte također ima sobove i saonice, ali ne lete kao one od Djeda Božićnjaka. Šveđani ga uglavnom tijekom blagdana stavljaju ispred ulaznih vrata – za sreću!

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.