Znate li kako posaditi mango kod kuće?

Mango je tropska biljka sočnih plodova. Biljka koja brzo raste, a ima predivne listove. Može se uzgajati i u našim krajevima pa evo savjeta kako posaditi mango.

Mango posebno dobro uspijeva u mediteranskim područjima gdje može ostati na otvorenom tijekom cijele godine. Vrlo je zanimljivo promatrati kako se ova biljka razvija i raste, gotovo na očigled.

Znate li kako možete posaditi mango kod kuće?

Sve što vam je potrebno je plod mango voćke koji ćete kupiti u nekoj od prodavaonica.  Prvo se osladite i uživajte u njegovom plodu, a onda kada dođete do koštice kreće vaša mala avantura uzgoja.

Uzmite košticu s koje treba skinuti što više mesa (nije potrebno skinuti sve). Zatim položite košticu u vodu i ostavite jedan dan da ubrzate proces klijanja.

Uzmite neku vrstu kliješta ili pokušajte otvoriti košticu lagano s nožem. Ovaj korak nije toliko jednostavan koliko se čini. Najbolja tehnika je zgnječiti košticu kliještima, ali morate to izvesti vrlo pažljivo da ne biste oštetili sjemenku koja se nalazi unutar ljušture. Kada to napravite rastvorite ljušturu i izvadite sjemenku iz nje.

Sjemenka će jednom niti biti povezana s ljušturom pa tu nit odvojite od ljušturice.
Kada je mango oslobođen možete ga direktno staviti u zemlju, ali pripazite da ne stavljate sjemenku preduboko.

Položite ju vodoravno tako da njezin širi dio leži na zemlji, odnosno onako kako stoji i kad ju stavite na stol i pustite.

Važno je napomenuti kako mango voli toplinu pa ga stavite na osunčano mjesto, a voli i zemlju koja se može dobro ocijediti. Zalijevajte ga tek kada se zemlja posve sasuši kako ne bi došlo do truljenja sjemenke od prevelike vlage.

Budite strpljivi i jednoga dana će vas iznenaditi predivan izdanak.

Evo još jedan način kako posaditi mango

Za ovo je potrebno uzeti papirnate maramice ili neku spužvicu kojom ćete obaviti sjemenku manga nakon što je oslobodite iz ljušture.  Nije potrebno prethodno stavljati sjemenku s ljušturom u vodu jer će sjemenka cijelo vrijeme biti na vlažnome.

Sjemenku oslobodite na isti način kako je to opisano u prethodnom dijelu teksta. Sjemenku položite na papirnatu maramicu ili spužvicu i dobro je namočite.

Uzmite prozirnu plastičnu vrećicu pa stavite namočenu maramicu/spužvicu u vrećicu i dobro je zatvorite. Bilo bi dobro da vrećicu ne otvarate barem 3 tjedna jer prije toga sigurno neće proklijati, a izložit ćete sjemenku plijesni, piše RTL.hr.

U vrećicu povremeno dodajte vode kako sjemenka ne bi ostala bez vlage.

Kada nikne ostavite da se razviju prvi listići i tek onda ju posadite, ali toliko da sjemenka može biti pod zemljom, a listići potpuno iznad nje.

Ako se još uvijek pitate kako posaditi mango odaberite jedan od ova dva načina i posve smo sigurni da će vas vaša nova biljka uskoro razveseliti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.