Znate li kako pomjeranje sata utječe na naše zdravlje?

Danas je započelo ljetno računanje vremena, a brojni se pitaju kako pomjeranje sata utječe na zdravlje?

Promjena sata neće stvoriti dodatnu dnevnu svjetlost, ali pomiče vrijeme izlaska i zalaska sunca, što uzrokuje poremećaje našeg bioritma.

Za neke je ovo samo mala privremena smetnja, međutim, kod mnogih to ipak uzrokuje dodatne negativne posljedice. Neke su studije pokazale da se, nekoliko dana nakon promjene sata, povećava rizik od srčanog udara, no glavna i najšira posljedica jeste umor koji utječe na brojne aspekte našeg života.

Među najčešćim nuspojavama pomjeranja sata je nesanica koja, pokazala su istraživanja, najlakše pada “noćnim pticama”. Osim toga, pomjeranje sata može poremetiti hormonalnu sliku i uzrokovati niz tegoba poput glavobolje, nervoze i depresije, ali i uzrokovati kronični umor i osjetljivost na promjenu vremena.

Umor može smanjiti produktivnost i koncentraciju te utjecati na opće stanje organizma. Može dovesti i do depresije, a dokazan je i povećan broj prometnih nesreća nekoliko dana nakon promjene sata, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači.

Iako sve ove posljedice kod većine ljudi prođu nakon nekoliko dana od pomicanja sata, zašto ne bi olakšali ovo razdoblje te izbjegli poteškoće u svakodnevnom životu.

Savjeti za lakši prelazak na ljetno računanje vremena

Nekoliko dana prije promjene sata namjestite alarm za buđenje 15 minuta ranije od uobičajenog.

Neka vam osam sati sna bude prioritet.

Ujutro obavezno pojedite zdrav doručak.

Izađite u šetnju jer sunčeva svjetlost pomaže u podešavanju bioritma

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.