Znate li kako je nastao jedan od najvećih hitova Bijelog dugmeta objavljen 1975.?

“Šta bi dao da si na mom mjestu” jedan je od najvećih hitova Bijelog dugmeta, a napisao ga je pokojni pjesnik Duško Trifunović.

Znate li kako je dobio inspiraciju za ovaj tekst?

Naime, singl je posvećen Željku Bebeku, koji je na istoimenom albumu svirao bas-gitaru zato što je Zoran Redžić uoči snimanja teško ozlijedio prst lijeve ruke.

Tu je drugi stih vrlo važan ‘Da te mrze, a da ti se dive.’ Jednom smo sjedili u kavani Park kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umjetnik, ali je ‘štos’ u tome što je bio mršav. Imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. Ja znam da ga ne vole, govore ‘Ma šta se pravi važan’. Međutim, kad je ušao u kavanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao…, rekao je Trifunović jednom prilikom.

Album “Šta bi dao na mom mjestu” snimljen je u studiju Oxford Circusu, a miksanje je završeno u legendarnom Abbey Roadu u Londonu.

Tiraž je prešao 200.000 primjeraka te je Jugoton bio “prisiljen” izmisliti dijamantu ploču, jer je Bijelo dugme prvo dostiglo tako visok tiraž.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.