Znate li kako i gdje se prijavljuje korupcija?

Gotovo pola ispitanika u Bosni i Hercegovini ne zna gdje i kako se prijavljuje korupcija, pokazali su rezultati ankete provedene za potrebe kampanje “Prijavite korupciju!”.

Kampanja je pokrenuta u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH” čija je realizacija počela u svibnju prošle, a završava u svibnju ove godine.

Projektni stručnjak Una Bejtović kazala je kako je cilj kampanje “Prijavite korupciju!” skrenuti pažnju na državne institucije čija je obveza da transparentno postave linkove i omoguće prijavu korupcije na svojim web stranicama i u svojim institucijama.

“Trebaju pozvati građane da shvate da koruptivno ponašanje nije prihvatljivo i da ih ohrabre u prijavljivanju slučajeva koruptivnog ponašanja s kojim su se susreli u praksi”, rekla je Bejtović te dodala da zajednička borba protiv korupcije nema alternativu.

Osim što više od 40 posto ispitanika nije znalo gdje se prijavljuje korupcija, 33 posto je reklo da je ponudilo novac na vlastitu inicijativu iako im to nitko nije tražio, 56 posto ih smatra da nema svrhe prijavljivati korupciju, 30 posto da je korupcija uobičajena praksa i da nema potrebe prijavljivati.

10 posto misli da je prihvatljivo da državni službenik dobije posao preko obiteljskih ili prijateljskih veza dok 16 posto misli da je korupcija prihvatljiv oblik ponašanja.

“Nama nije prihvatljivo da netko misli da je korupcija prihvatljiv oblik ponašanja”, naglasila je Bejtović.

Rukovoditeljica Službe za informiranje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska istaknula je potrebu podizanja svijesti o važnosti borbe protiv korupcije.

“Podjednako su odgovorni i oni koji daju i koji primaju mito”, poručila je Micevska.

Projekt “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH” provodi Ured koordinatora za reformu javne uprave BiH, a najavljeno je da će po završetku biti predstavljen priručnik kao jedinstveni udžbenik za teme iz ove oblasti.

(Fena)
5 komentara

  • Riba se usmrdi u glavi ili riba od glave smrdi ?
    Neznam sto je korupcija ali do jucer neko nije imao kupit pile za rucak ,danas markirana odjeca ,obuca ,auti i sve bez znoja i ucenja svi diplome imaju o cemu vi?
    Narod radi i gladan obespravljen neko ti objesan jedan dan uleti u dvoriste jer bas u tvom dvoristu ima plan nesto napravit sebi po zelji ,kako se ovo zove u nekoj zemlji ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.