Znanstvenici zabrinuti nakon nestanka pola bilijuna tona leda s Grenlanda

Prošle je godine zabilježeno rekordno smanjenje goleme ledene ploče Grenlanda od 532 milijarde tona, što je izazvalo uzbunu znanstvenika zbog ubrzavanja porasta razina mora, prema znanstvenom istraživanju objavljenom u četvrtak.

To odgovara ulijevanju dodatna tri milijuna tona vode u svjetske oceane dnevno, ili šest olimpijskih bazena svake sekunde. Urušavanje ledenjaka i morske struje koje otapaju ledeni blok Grenlanda debeo dva do tri kilometra najveći su pojedinačni izvor porasta razina mora u 2019. i odgovorni su za 40 posto toga porasta ili za 1,5 milimetara, izvijestili su znanstvenici u časopisu Communications Earth & Environment.

Prošle je godine gubitak ledene mase bio najmanje 15 posto iznad ranijeg rekorda zabilježenog 2012., no znanstvenike više zabrinjavaju dugoročni trendovi.

2019. i još četiri godine rekordnih gubitaka sve su u proteklom desetljeću, kaže voditelj studije Ingo Sasgen, iz centra za polarna i morska istraživanja Helmholtze u Njemačkoj za Afp.

Kad bi se čitava ledena ploča Grenlanda otopila razine svjetskih mora porasle bi sedam metara.

Čak i umjereniji rast od nekoliko metara promijenio bi obalna područja i oteo prostore na kojima danas žive stotine milijuna ljudi.

Do 2000. ledena ploča Greenlanda koja pokriva površinu veličine tri Francuske akumulirala je toliko leda koliko je gubila. Gubitak je bio nadomještan svježim snijegom koji bi padao.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.