Znanstvenici potvrdili: Selfitis je ozbiljna bolest!

Britanski istraživači utvrdili su postojanje stanja opsesivnoga snimanja selfija, što je nazvano selfitis. Ova riječ prvi put se pojavila 2014. godine u okviru izmišljene vijesti u kojoj je rečeno da je selfitis svrstan na listu mentalnih poremećaja odlukom Američkoga psihijatrijskoga udruženja.

Znanstvenici su nastavili istraživati ovaj fenomen, nakon što je proučena pojava “nomofobije” – straha od toga da se mobilni telefon nema pri ruci.

Prije nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje selfitisa klasificirano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji, izjavio je doktor Mark Grifits sa Sveučilišta Trent u Nottinghamu.

Istraživanje je provedeno među 400 sudionika iz Indije, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Facebooka. Sudionici su se izjašnjavali o tome u kojoj mjeri se slažu ili se ne slažu sa serijom konstatacija o selfijima.

Među tim izjavama bile su i rečenice “Dijeljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama” i “Osjećam da sam popularniji/a kada postavljam svoje selfije na društvene mreže”.

Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju se uklopiti u svoju okolinu. Oni mogu pokazati simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima, rekao je doktor Janartan Balkrishan, sudionik istraživanja.

Dodao je da je postojanje selfitisa sada potvrđeno i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo kako i zašto ljudi razvijaju ovo stanje i na koji način se može pomoći najteže pogođenima.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.