Obespravljeni branitelji pokrenuli 5.322 sudska spora

Od početka primjene Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite pokrenuta su 5.322 upravna spora protiv odluka koje je donijelo Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata, navodi se u izvješću Ministarstva.

Odluke Vrhovnoga suda FBiH

U trećem tromjesečju 2017. Vrhovni sud FBiH aktom je zatražio dostavu odgovora na tužbu u 325 predmeta, u 134 predmeta dostavljen je odgovor na tužbu sa spisima predmeta, dok je u navedenom tromjesečju u 42 predmeta Sud poništio odluku Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak, u 6 predmeta tužba je odbačena, u 6 predmeta tužba je odbijena, dok je u 4 predmeta Sud odlučio u meritumu, piše Večernji list BiH.

Od početka revizije 29 upravnih sporova Sud je riješio u korist Ministarstva (tužbe odbijene), 118 upravnih sporova okončano je odukom (tužbe je sud odbacio), a u 3.270 upravnih sporova sud je poništio prvostupanjske odluke i predmete vratio na ponovni postupak.

Vrhovni sud FBiH poništio je odluke Ministarstva i predmete vratio na ponovni postupak zato što strankama nije dana mogućnost izjasniti se na nove činjenice i okolnosti kada je u pitanju izdavanje potvrda na FMB2 obrascu i na nalaze te mišljenja liječničkih povjerenstava na osnovi kojih je odlučeno o prestanku ili smanjenju obujma prava utvrđenih konačnim i pravomoćnim odlukama, odnosno zbog odluka Ustavnoga suda FBiH da odredbe pojedinih članaka Zakona o reviziji nisu u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Okončana prva faza

Prema riječima federalnoga ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Salke Bukvarevića, prva faza revizije je završena, ostalo je za dodatni pregled oko 2.000 predmeta.

U prvoj fazi revizije pregledano je oko 138.000 predmeta, a kako je već ranije navedeno, među pregledanim predmetima 2.000 nisu imale urednu dokumentaciju te su te osobe izvedene iz prava zbog nepostojanja odgovarajuće papirologije.

Oko 4.000 osoba izvedeno je iz prava jer su ocijenjene u Institutu za medicinsko vještačenje s manje od 20%. To znači da je oko 6.000 pripadnika izvedeno iz prava.

Za blizu 7.000 pripadnika umanjeno je pravo. Primjerice, ako je invalidnost bila 80%, sada je 60%. Svatko od njih ima pravo pokretanja postupaka pa se veliki broj njih odlučio na pokretanje spora pred sudom.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.