Znanstvenici “oživjeli” lice mladića koji je umro prije 1300 godina, kažu da nikada nisu vidjeli tako savršene zube

Znanstvenici su napravili nevjerojatnu rekonstrukciju lica čovjeka koji je, na području današnje Švicarske, živio u 700. godini Nove ere.

Dali su mu latinsko ime Adelasius Ebalchus, s obzirom na to da je živio u periodu kada su Germani počeli naseljavati područje današnje Švicarske, mijenjajući jezik i kulturu ostataka Rimskog carstva u onu koja je pripadala plemenu Alemana.

No, njegovo ime i ono što mislimo da znamo o njemu, uglavnom je špekulacija. Ono što je činjenica jeste da je njegovo lice rekonstruirano prema lobanji skeleta koji je otkriven 2014. u jednom od 47 grobova koji su pronađeni prilikom gradnje u gradu Grenchenu.

Imao je između 19 i 22 godine i bio je oko 167 cm visok. Patio je od kroničnog osteomijelitisa, infekcije kostiju i izrazitog nedostatka vitamina što je vjerojatno dovelo do njegove rane smrti. S obzirom na to da mu je grob bio označen kamenjem, vjerojatno je bio višeg socijalnog statusa.

Njegovo lice “vratio je u život” Oscar Nilsson, arheolog koji rekonstruira lica. Kaže da su mu najupečatljiviji bili zubi.

Nikad nisam vidio savršenije zube, govori Nilsson, koji je rekonstruirao i lica ljudi iz Paleolita.

Upravo zbog toga, odlučio je na Adelasisusove lice staviti osmijeh, što inače nije praksa. Kad se rekonstruira lice, pogotovo u forenzici, ne savjetuje se stavljanje osmijeha na lice, otkriva Nilsson, jer kod promatrača stvara podsvjesni dojam da je riječ o sretnoj osobi.

Ne želimo opisivati osobnost nekoga o kome ne znamo ništa, dodaje ovaj znanstvenik piše National Geographic, prenosi Poskok.info.

Lice Adelasiusa bit će izloženo na izložbi u lokalnom muzeju u lipnju a u studenome odlazi, kao stalna postavka, u Muzej arheologije u Oltenu.

(www.jabuka.tv/FOTO: Oscar Nilsson)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.