Znanstvenici otkrili tabletu za ekspresno liječenje mamurluka!

“Civilizacija počinje destilacijom”, rekao je William Faulkner, poznati pisac, ali i veliki ljubitelj alkoholnih pića i dobre zabave. Iako naša želja za alkoholom datira još iz kamenog doba, do danas nitko nije pronašao pravi način za rješavanje problema mamurluka. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Kao profesor kemijskog inženjerstva i ljubitelj vina, morao sam pronaći rješenje, kaže Yunfeng Lu, profesor s UCLA-a.

Alkohol je vodeći čimbenik rizika od prerane smrti među ljudima između 15 i 49 godina, a njegova prekomjerna uporaba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak jetara. Unatoč ovim ozbiljnim činjenicama, trenutačni načini liječenja za predoziranje alkoholom baziraju se isključivo na ljudskim enzimima koji samostalno u tijelu razgrađuju ovaj otrov.

Želio sam napraviti protuotrov koji bi mogao pomoći ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka. Odlučio sam se za stvaranje kapsula ispunjenih prirodnim enzimima koji se obično nalaze u jetrenim stanicama kako bi pomogli tijelu da brže obradi alkohol. Razvili smo protuotrov koji se bazira na tri prirodna enzima koji pretvaraju alkohol u molekule koje se potom izlučuju, a lijek smo testirali na miševima, ističe Lu.

Iako sam proces zvuči poprilično jednostavno jer nije riječ o novim enzimima, najteži dio bio je otkriti siguran i učinkovit način da ih se isporuči u jetra. Istraživanje je pokazalo da je kod pijanih miševa liječenje smanjilo razinu alkohola u krvi za 45 posto u samo četiri sata u usporedbi s miševima koji kapsulu nisu primili. U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi, visoko toksičnog spoja koji je kancerogen, prouzročuje glavobolje i povraćanje, čini ljude crvenima u licu nakon konzumacije alkohola, ostala je izuzetno niska.

Ova bi tableta, uz brzo liječenje mamurluka, trebala zaštititi jetra od većih oštećenja, piše Večernji.hr.

Trenutačno provodimo testove kako bismo osigurali da su naše nanokapsulesigurne i da ne izazivaju neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu učinkovitima kod životinja, mogli bismo početi kliničke pokuse na ljudima već za jednu godinu, zaključuje Yunfeng Lu.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.