Vrbovali žene, djecu i maloljetnike u BiH, prebacivali ih u Francusku radi krađe i džeparenja

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv osam osoba u predmetu Hamidović i dr. u okviru operacije kodnog naziva “CD”.

Osam osoba se terete za organizirani kriminal i kaznena djela koja su počinjena na teritoriju BiH i Francuske, uključujući međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj, kojima je stečena nezakonita imovinska korist od oko 5,8 milijuna KM, kao i koruptivna kaznena djela počinjena u izvršenju ovih nezakonitih aktivnosti.

Optužnica je podignuta protiv: E.S., rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan, D.H., rođenog 1994. u Rimu, državljanin BiH, T.H., rođenog 1991. u Sanskom Mostu, ranije osuđivan, V.S., rođenog 1966. u Lukavcu, državljanin BiH, ranije osuđivan, L.H., rođenog 1992. u Rimu, državljanin BiH, K.F., rođenog 1980. u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan, N.D., rođenog 1969. u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan i B.T., rođenog 1957. godine u Vlasenici, zaposlenik općine Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna grupa sudjelovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritorij Republike Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH.

Žrtve su bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje kaznenih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tijekom istrage je utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zlouporabama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili osobne i putne dokumente osobama koje su transportirali u Francusku radi činjenja kaznenih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik veleposlanstva BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivnje, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zlouporabom položaja, kao zaposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su prevezene u Francusku.

Istragom je utvrđeno da nezakonita imovinska korist koja je stečena u ovom predmetu doseže iznos od oko 5,8 milijuna KM.

U ovoj operaciji je tijekom istrage ostvarena značajna suradnja i zajednički timovi s partnerskim institucijama u Francuskoj, jer je počinjenje navedenih kaznenih djela ozbiljno narušavalo sigurnost građana u Francuskoj.

Također, tijekom istrage su službenici Tužiteljstva BiH i SIPA-e boravili u Parizu u Francuskoj te će kolege iz policijskih struktura Francuske biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima, davanja dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenja isprava, pranja novca, davanje mita te krivotvorenje ili uništavanje službene isprave.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi, priopćeno je iz Tužiteljsva BiH.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.