Znanstvenici objavili popis najsmrtonosnijih bolesti modernog vremena

Znanstveno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom Lancet Medicine Journale-u nedvojbeno su iznijeli statistiku najsmrtonosnijih bolesti, i to od dvije godine unatrag, pa sve do znanstveno utemeljenih predviđanja čak do 2040. godine.

Tako su uzeti u obzir najčešći uzroci smrtnosti za 250 uzroka smrti iz 195 zemalja i teritorija, a tendenciju rasta fatalnog ishoda pokazuju pojedina oboljenja, dok znanstvenici smatraju da se “top tri” još dugo neće mijenjati, piše Slobodna Dalmacija.

Tako su se pri crnom vrhu u 2016. godini našle koronarne tegobe (bolesti srca i krvožilnoga sustava), infarkt i respiratorne infekcije, a slijede dijarealne bolesti te ozljede na putovanjima i, zanimljivo, malarija.

Na sedmom je mjestu, pak, smrtnost uslijed preuranjenog poroda (smrt u dojenačkoj dobi), potom ona uzrokovana virusom HIV-a, potom kronične opstruktivne bolesti pluća, ali i samoozljeđivanje i dijabetes.

Visoku stopu smrtnosti na globalnoj razini čine kronične bolesti bubrega, slijede druge neonatalne komplikacije, Alzheimer, neonatalna sepsa i na dvadesetom mjestu karcinom jetre.

Lista pokazuje od kojih bolesti raste opasnost, a koje se malo po malo stavljaju pod kontrolu.

Na popisu su se našle, razvidno je, bolesti koje pokazuju simptome, ali i one kod kojih simptomi izostaju, dok značajnu statistiku čine i ozljede koje nastaju samoinicijativno ili pak nesretnim slučajem.

Znanstvenici, k tomu, predviđaju da će mračnu listu smrtnosti do 2040. godine činiti bolesti ovim poretkom zastupljenosti:

 1. Koronarne bolesti;
 2. Infarkt;
 3. Infekcije dišnoga sustava;
 4. Kronične opstruktivne plućne bolesti;
 5. Kronične bolesti bubrega;
 6. Alzheimer;
 7. Dijabetes;
 8. Ozljede na putovanjima (cestovne i pomorske nesreće);
 9. Rak pluća;
 10. Dijarealne bolesti;
 11. Samoozljeđivanje;
 12. HIV/AIDS;
 13. Rak jetre;
 14. Kolesterol;
 15. Karcinom rektuma;
 16. Tuberkuloza;
 17. Kongenitalni defekti;
 18. Prerano rođenje;
 19. Rak dojke;
 20. Padovi

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.