Znakovi za uzbunu: Kako prepoznati emocionalno zlostavljanje?

Emocionalno zlostavljanje ne smijemo podcjenjivati jer osim što narušava žrtvino samopouzdanje, nanosi ožiljke koji ne zacjeljuju ako ne ragiramo na vrijeme.

Katie Hold šefica organizacije One Love Fundation upozorava kako je izuzetno teško prepoznati je li netko u nezdravoj vezi jer žrtve čine sve kako bi prikrile emocionalno zlostavljanje. 

No, da se ti znakovi na vrijeme prepoznaju i da zlostavljane osobe odu od nasilnika koji su uglavnom njihovi partneri, životi bi bili spašeni. Organizaciju One Love utemeljila je Sharon Love nakon što je njezinu kćer 2010. ubio bivši dečko. Mjesecima nakon tragične smrti svog djeteta, Sharon je shvatila da bi njezina kći i danas bila živa da je vidjela rane znakove emocionalnog zlostavljanja. Pokrenula je organizaciju koja ima za cilj učiti mlade zdravim vezama i pomagati ljudima koji su u nezdravim i opasnim odnosima.

Sve toksične veze počinju kao savršene veze pa je lako, kada stvari krenu po zlu, usredotočiti se na ono što je nekada bilo i željeti da se to vrati, objašnjava Hood.

Ovo su rani znakovi emocionalnog zlostavljanja

1. Osoba se udaljava od obitelji i prijatelja

Prva faza nasilne veze je izolacija – ako primjetite da se vaša prijateljica/prijatelj više ne druži s osobama s kojima se družila/družio te svo vrijeme provodi s partnerom, znak je za uzbunu.

Osoba više ne radi stvari koje je voljela i ne provodi vrijeme s dragim joj ljudima.Ponekad može donositi i nagle, nelogične odluke poput preseljenja u drugi grad, dodaje Hood.

Emocionalno zlostavljanje znači da apsolutnu kontrolu od strane partnera te žrtva ima osjećaj da ne upravlja svojim životom i većinu vremena je zbunjena.

Emocionalno zlostavljanje uvelike narušava samopouzdanje. Ako primjetite da vaš prijatelj(prijateljica se povlači u sebe, odsutan/odsutna je dok je s vama u društvu, malo govori – znak je da nešto nije u redu, kaže Hood.

2. Nije u stanju donositi odluke

Ako primjetite da osoba cijelo vrijeme dok je s vama šalje poruke partneru/partnerici ili ih non stop provjerava, znak je za uzbunu. Isto tako, znak je za uzbunu ako osoba u posljednji trenutak otkaže dogovor ili stvara planove samo u prethodnom dogovoru sa svojim partnerom, odnosno nakon njegovog dopuštenja. Isto tako, ako njihova veza izgleda turbulentna, ne mora značiti da su stravstveni , već da je vaš prijatelj/prijateljica u opasnosti, piše Rtl.hr.

Kako pomoći emocionalno zlostavljanoj osobi?

U ovakvim situacijama teško je biti pametan. Možda imate osjećaj da se trebate umješati, no najbolje je da vaš prijatelj/prijateljica sam/sama napravi rez i dođe k sebi.
Najbolje što vi možete napraviti je dati bezuvjetnu podršku i razgovarati s njim/njom te postavljati pitanja koja nisu prenapadna, iako je to donekle nemoguće u toj situaciji.

Vjerojatno će osoba izbjegavati odgovoriti na ta pitanja i uvjeravati vas da je sve u redu.Važno je ne inzistirati na odgovorima jer ćete tada preslikati ponašanje partnera zlostavljača. Važno je držati komunikaciju otvorenom i učiniti se da osoba osjeti podršku i sama se odluči povjeriti, objašnjava Hood.U međuvremenu, razgovarajte s ostalim prijateljima i obitelji žrtve da vidte jesu li oni primjetili isto što i vi.

Nije pametno inzistirati da ostavi nasilnog partnera jer je vrijeme nakon prekida najkritičnije za žrtvu. Ako vjerujete da je vaš prijatelj/prijateljica u opasnosti, kontaktirajte policiju.

Najgore što možete učiniti je odustati. Ne ostavljate svog prijatelja/prijateljicu iako vas jako frustrira to što vas ne sluša. On/ona vas treba više, no ikada, zaključuje Hood.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.