Značajne aktivnosti koje će promijeniti izgled sva četiri aerodroma u BiH

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) ove godine planira strateška kapitalna ulaganja koja će rezultirati značajnim poboljšanjem ovih usluga na sve četiri aerodroma u Bosni i Hercegovini.

Strateški plan kapitalnih ulaganja za lokaciju Sarajevo uključuje projektiranje potpuno novog kontrolnog tornja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, na novoj lokaciji koju će Agencija odrediti u suradnji s Aerodromom, a do realizacije ovog velikog projekta planirani su radovi na sanaciji postojećeg kontrolnog tornja, ističe direktor BHANSA-e, Davorin Primorac.

Kako navodi, sanacija postojećeg kontrolnog tornja donijeti će značajno poboljšanje radnih uvjeta za zaposlenike Jedinice prilazne i aerodromske kontrole leta Sarajevo te poboljšanje kako pružanja usluga u zračnoj plovidbi, tako i sigurnosti zračnog prometa.

Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta predviđeno je i u Banja Luci, gdje su također planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banja Luka. U Tuzli smo usprkos pandemiji u 2020. godini završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a daljnji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja te uređenje meteo parka, objašnjava Primorac.

BHANSA planira značajna ulaganja i na lokalitetu Ortiješ u Mostaru, gdje je i sjedište Agencije.

Na lokaciji sjedišta BHANSA-e u Mostaru planirana je potpuna revitalizacija i sanacija postojećih zastarjelih i zapuštenih objekata, kao i izgradnja novog i suvremenog objekta amfiteatra za potrebe centra za obuku kontrolora zračnog prometa, odnosno budući školski centar. Nadalje, planirana je sanacija i modernizacija kontrolnog tornja u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letanja Mostar, te proširenje postojećih prostorija zgrade ATC Simulator za smještaj novih toranjskih simulatora neophodnih za obuku i kontinuirane treninge osoblja kontrole letenja i pseudo pilota, ističe Primorac.

Osim što će utjecati na kvalitetu rada BHANSA-e, sve ove aktivnosti značajno će promijeniti i izgled aerodroma u Tuzli, Banja Luci, Mostaru i Sarajevu.

Ovo je ambiciozan, ali i neophodan plan kako bi se stvorile pretpostavke za daljnje unapređenje pružanja usluga u zračnoj plovidbi. BHANSA će ovim građevinskim radovima i revitalizacijom postojećih objekata omogućiti provedbu vlastitih ciljeva, ali ovo će značajno promijeniti i kompletan izgleda aerodromskih prostora, što je u interesu lokalnih zajednica i razvoja zrakoplovstva u BiH, zaključuje direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Kako će izgledati sva četiri aerodroma nakon realizacije ovih ulaganja možete pogledati u priloženoj video animaciji i foto galeriji.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.