Zlatni medvjed Berlinala za francuski dokumentarac

Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinala dobio je francuski dokumentarni film redatelja Nicolasa Philiberta Sur l’ Adamant, objavljeno je u subotu, 25. veljače u Berlinu.

Vi niste pri sebi!, rekao je redatelj Nicolas Philibert nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, američka glumica Kristen Stewart, predala Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film Sur l´Adamant (Na Adamantu) tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe.

Srebrnog medvjeda veliku nagradu žirija, dobio je njemački redatelj Christian Petzold za film Crveno nebo, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je španjolskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dječaka u filmu 20.000 vrsti pčela.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je francuski redatelj Philippe Garrel za film Le grand chariot.

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma Music njemačke redateljice Angele Shanelec.

Nagradu za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je film talijanskog redatelja Giacomoa Abbruzzesea Disco Boy u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.

Na ovogodišnjem Berlinaleu Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je američki redatelj Steven Spielberg.

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada je konkuriralo 19 filmova prikazanih u natjecateljskoj sekciji.

Ovogodišnji, 73. po redu Berlinale, je prvi put nakon dvije godine održan bez pandemijskih ograničenja.

Berlinale završava u nedjelju, 26. veljače danom rezerviranim za projekcije za široku publiku.

Berlinski filmski festival, pored festivala u Cannesu i Veneciji, spada među tri najvažnija filmska festivala, piše HRT.

(www.jabuka.tv | Foto: Profimedia)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.