Neujednačeni iznosi naknada za rodilje u FBiH

Visina naknada za rodilje u FBiH je vrlo neujednačena pa nezaposlene rodilje u nekim županijama do navršene godine dana djeteta primaju po 1.000 KM mjesečno, a u nekima samo po 100.

Najveće mjesečne naknade daju im Sarajevska, Bosansko-podrinjska, Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija.

Pojedine županije uvele su mjere pomoći višečlanim obiteljima pa tako Županija Zapadnohercegovačka za treće i svako sljedeće dijete u obitelji isplaćuje dodatak u iznosu od 500 KM mjesečno u trajanju do djetetove sedme godine.

Nezaposlene rodilje u Sarajevskoj županiji 12 mjeseci dobivaju po 996 maraka mjesečno, a obitelj, pod uvjetom da je ostvareno pravo na dodatak na djecu, ostvaruje i pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta – 375 KM te dodatnu novčanu pomoć za prehranu djeteta – 60 KM (ostvaruje se šest mjeseci nakon rođenja).

Sarajevska županija je prva koja je Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom propisala da djeca u obiteljima s troje ili više djece imaju pravo na dodatak na djecu bez obzira na imovinski cenzus.

Nezaposlena rodilja na području Bosansko-podrinjske županije ostvaruje pravo na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 1000 KM koja se isplaćuje sve dok novorođenče ne napuni 12 mjeseci.

Osim toga, rodilja ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 209,50 KM.

U Tuzlanskoj županiji nezaposlena majka rodilja prima 996 KM mjesečno, a ova županija isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć za roditelje s troje i više zajedničke djece u iznosu od 1500 KM.

Sve rodilje koje nisu u radnom odnosu u Zeničko-dobojskoj županiji ostvaruju pravo na pomoć u iznosu od 1000 KM mjesečno od rođenja pa do navršene godine dana djetetu. Županijskim zakonom propisano je da se majci koja rodi blizance ili trojke i svako slijedeće dijete pomoć uvećava za 20 posto.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj naknada rodiljama, ženama majkama koje nisu u radnom odnosu iznosi 350 KM mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci nakon rođenja, a žena majka dobiva i jednokratnu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 500 KM.

Također, uveden je i dodatak na treće i svako sljedeće dijete u obitelji u iznosu od 500 KM mjesečno u trajanju do sedme godine djeteta.

Isplaćen novac obiteljima s troje ili više djece u ŽZH

Novčana pomoć nezaposlenoj rodilji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iznosi 400 KM mjesečno, a isplaćuje se 12 mjeseci. Rodilja dobije i jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 400 KM.

Novčana pomoć za nezaposlene rodilje u Unsko-sanskoj županiji iznosi 55 posto najniže plaće u Federaciji, a što konkretno iznosi 327,80 KM i isplaćuje se u trajanju od jedne godine od rođenja djeteta.

Na mjesečnu novčanu pomoć u visini od 55 posto najniže plaće u FBiH imaju pravo rodilje van radnog odnosa i u Srednjobosanskoj županiji u trajanju do navršene jedne godine života djeteta.

Nezaposlenim majkama u Posavskoj županiji porodiljna naknada isplaćuje se u iznosu od 300 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci, a u Hercegbosanskoj županiji ta naknada je 100 KM mjesečno. HBŽ isplaćuje i jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 KM.

U zaštiti djece i porodice neke od jedinstvenih mjera poduzeo je SŽ u kojem je moguće ostvariti pravo na dodatak na djecu (bez cenzusa primanja) za djecu bez jednog ili oba roditelje te obitelji u kojoj jedan od roditelja ima invaliditet od najmanje 90 posto, koja ima dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, koja ima dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete s poremećajem autističnog spektra, čiji je jedan od roditelja korisnik stalne novčane pomoćim kao i obitelji s troje ili više djece.

Neujednačenost i šarenilo od županije do županije primjetno je i kod isplate drugih dodataka i doplataka za djecu i rodilje, kao i kod uvjeta koje je potrebno ispuniti da bi se netko od tih prava i ostvarilo.

Koliko će sve to utjecati na postizanje socijalne sigurnosti i poboljšanje demografske situacije ostaje nam da vidimo.

(Fena)

10 komentara

  • Kako to u sirokom majke samohrane samo dobiju 6 mj.za porodiljnoi to 250 a djete koje ima oba roditelja dobiva 350 km i to puni 12 mj

  • Odlično, sad sve to izjednačit na 1.000 KM, a ove što su trudne, a rade kod privatnika, fino dat otkaz i na državne jasle. Pa nek sve žene imaju isto!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.