Zlatan Mijo Jelić: Hrvatima u BiH događa se mirnodopsko etničko čišćenje

U četvrtak navečer u dvorani Ante Gabrić u prostorima SKAC-a u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, u organizacijskoj suradnji s Marijanskim zavjetom za Domovinu, održana je tribina naslova “Sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH i način na koji se oni provode”. Na tribini su govorili general HV-a Zlatan Mijo Jelić i general HVO-a, Željko Šiljeg.

U samom uvodu, moderatorica Tihana Čuljak pročitala je nekoliko “paradoksa bosansko-hercegovačke pravde”, koje je napisao pater Ike Mandurić. Među njima se navodi kako, primjerice, mnogi u BiH optužuju Hrvatsku za agresiju na tu zemlju, a zapravo je agresija na Hrvatsku provedena s velikih dijelova teritorija BiH, piše Narod.hr.

Bošnjačka vojska dobavljala je oružje preko hrvatskoga teritorija, a stotine tisuća bosansko-hercegovačkih izbjeglica tijekom rata bilo je zbrinuto u Republici Hrvatskoj. Postotak Hrvata u BiH je nakon rata pao za 40, a drugih dvaju naroda tek za 5 do 10 posto.

Zlatan Mijo Jelić je u svojem izlaganju istaknuo kako postoji izniman nesrazmjer u broju podignutih optužnica između pripadnika HVO-a nasuprot vojnika i zapovjednika Armije BiH.

Naveo je i kako u BiH supostoje dva zakona kojima se pravosuđe vodi pri donošenju presuda osumnjičenima za ratne zločine. Prvi je zakon iz SFRJ, i ne poznaje, među ostalim, koncept “zapovjedne odgovornosti”, dok je drugi retroaktivno donesen 2003. godine. Prema starijem i blažem zakonu redovito se, za zločine “na individualnoj razini”, sudi muslimanima, a prema novom zakonu Hrvatima.

Cilj tim i takvim pravosudnim tendencijama je svaliti krivnju za rat na hrvatski narod, i kroz pravni termin “udruženoga zločinačkoga pothvata” falsificirati povijest. Ono što se u BiH događa s Hrvatima, general Jelić je nazvao “mirnodopskim etničkim čišćenjem“.

Povijesna je istina, međutim, da “bez hrvatskoga doprinosa BiH vjerojatno ne bi bila priznata, niti bi opstala“, što je 2006. godine priznao i Peter Galbraith, prvi veleposlanik SAD-a u RH.

U ostatku svojega izlaganja, Jelić je naveo mnoge pravno-političke poteze Hrvata u BiH kojima je dokazao kako oni nikada nisu imali pretenzije na rušenje BiH, već upravo na njezino očuvanje, te primjere vrlo brojnih zločina koje su postrojbe Armije BiH počinile nad Hrvatima tijekom, ali i prije samoga rata.

Podsjetio je i na riječi Bakira Izetbegovića iz 2010. godine, kako su, “za razliku od ostalih dvaju naroda”, bošnjački ratni zločini samo “sporadični incidenti”. Zašto se pak u hrvatskim medijima o tim zločinima uopće ne govori, krivnja je i hrvatskih političkih elita.

General Jelić svoje je izlaganje zaključio citirajući Antu Starčevića: “Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara”.

(www.jabuka.tv)


25 komentara

 • Mijo za koga si se borio za Hrvatsku državu u kojoj je tebao biti i Široki ili za zapadno hercegovačku županiju ubutar federacije koha je unutar islamske države Bosne…???

  Reci otvoreno,Hrvati Herceg Bosne su prodani od politike iz Zagreba.I sad polako nestaju.

 • Mijo i ti si počeo razumno i realno razmišljati o položaju hrvata i pripadnika HVO-ne,časnika od momenta kada ti je podignuta optužnica.Do prije dvije godine nisi tako razmišljo i nisi tako poznavao kazneni zakon koji se primjenjuje selektivno na Sudu BiHi-ne. Još jedno trebate svi znati,koliko ima pripadnika HVO-ne,bojovnika,časnika koji nisu riješili vojnu mirovinu i koji nemaju riješeno stambeno pitanje u RH-oj i primorani su čekati ,,sudnji dan,,ili svoj progon,svoje hapšenje u BiH-ni ,svome domu koji su časno branili od agresora VRS-ke i Armije BiH-ne..Da ne spominjemo pravnu pomoć,,plačanje odvjetnika,,koju pripadnici HVO-ne nisu do sada imali pred Sudom BiH-ne.O ovim stvarima moj Mijo trebalo se puno ranije misliti i raditi na tome. Ispada da si još dobro prošao u odnosu na Časnike i pripadnike HVO-ne koji su ranije suđeni i optuženi pred Sudom BiH-ne..Sve što sada si rekao stoji,ali kako to objasniti političarima koji nas prestavljaju…Neka nam je Bog na pomoći…

 • e moj generale sami sebe čistimo –podobni dobijaju poslove a špijaju za hdz a običan narod gladan odlazi trbuhom za kruvom –pozdrav tebi

 • uvjek si se družio sa pogrešnim ljudima i zapošljavao njihove obitelji zaboravio si ko ti je valjao kad nisi imao ništa…
  valjda će ti i ovo doć u glavu kada si ostao sam….

 • Progon pripadnika HVO-ne traje još od 1997 god.Montirane optužnice,procesi pred domaćim sudovima a i pred Haškim Sudom…Ovo nije ništa novo i nažalost na ovome neće ni stati.Dobro je kada netko o ovome javno u medijima progovori,i ima priliku progovoriti ,možda se nekim našim političarima otvore oči i uključe ,,možđani,,.Ovo je dugoročan projekt bošnjačke politike i njima se sigurno ne žuri. Sve ide po njihovom planu etničkog čišćenja Federacije u miru…..

 • DICEMO MOJ MIJO–MI– STO SMO RATOVALI NEMAMO PENZIJA INVALIDNINA ZIVIMO OD DANAS DO SUTRA JA NIKADA NISAM BIJO NA PLAVOJ TOJOJ NOCI U HOTELU SAMO BIJO 91KAD SAN PUSKU ZADUZIJO TADA SAN BIJO DANAS SVI OKRENILI LEDA OD MENE —-STA MISLIS OCELI BITI OPET RATA DA OKRENEMO KASETU

 • Svi ste vi pičke…Šutio si Mijo i ti i Baja Sopta,kad se sređivalo mirovine skrbi,vi koji ste ratovali str dopustili kriminal vi ste dopustili bogaćenje i srali o ekonomiji što vam ekonomi ne pomognu,još vam se rugaju po Širokom i pričaju tko im je kriv…
  Da ste rokali ratne profitere i imali vlast iz sjene bilo.bi drugačije,a vi još spašavali udbaše umjesto da ih pobijete.

  Kusajte sad što ste izasrali…dobar vam tek.

 • Ne mogu vjerovat da neko ozbiljno shvaća ovog mahmuna. Ovo je definitivno najnepismeniji i najgluplji čovjek koji je kročio planetom zemljom. Jadna je i ta vojska kojom su zapovijedali Rojs, Mijo, Tuta i slični.

 • SUSJED i JURE FRANCETIČ SUNAJVIŠE REKLI PROČITAJ MIJO I RAZMISLI AKO ZNAŠ RAZMISLITI ŠTO SU NAPISALI ILI NEK UMJESTO TEBE RAZMISLE TVOJI SAVJETNICI UDBAŠI SAVJETOVALI SU TI MATERIJALNO ŠTO SI I OSTVARIO ALI OVAJ PUNO TEŽI PROBLEM ZANEMARILI KOJI TI JA OD SRCA NE ŽELIM JER MISLIM DA GA NISI ZASLUŽIO UBUDUĆE AKO BUDEŠ IMAO PRILIKU BIRAJ PRIJATELJE

 • Mijo sada nisi u poziciji da pričaš i mjenjaš nešto,sada si optužen za ratne zločine protiv čovječnosti,udruženi zločinački poduhvat,žalosno ali je tako.Protiv ovoga se trebalo puno ranije boriti i suprostaviti ali nije bilo snage,volje,znanja i pameti.I sada neki misle Mijo je nisam je,svi se varamo ako je zločinački poduhvat onda nije sam Mijo,ova agonija će stići i druga časnike i pripadnike HVO-ne. Istina je da su se naši visoki časnici,generali odmakli od bojovnika,svojih ratnih kolega i primakli političarima i politici. Jasno i zašto ,zbog love,pozicija i drugih blagodati,sada su od tih političara ostavljeni,a oni sami su ostavili svoje suborce.Teška situacija. Nepovjerenja puno,običan čovjek,bojovnik prevaren i ostavljen više puta..

 • Cistimo mi sami sebe, tj takozvane gazde nas ciste sa nimalo ljudskog se ponasanja odnose prema radicim a da place ne spominjem ili radno vrime, dok se oni bogate obicni posteni radnik gleda kako ce spojit kraj s krajem. Niko nami nije kriv osim nasi netribamo krivce trazit u drugim nego u nasim oko nas niko nigdi nebi otisa da ima minimalne uvjete dostojne coviku u svom gradu na svojoj zemlj

 • Pa neznam od kuda bi poceo Mijin put od Parage Mufida Memije M .Bozica Alije Siljka pa kucmo sada moj Mijo.kako to mi od pobijednika sta bi snama tko napravi tihu izdaju

 • Mijo moj,mislim da imas sad najbolje rijesenje za spas obrati se udbasu,drugu dumancicu jer ste ga ti i takvi ko ti doveli da on Vama prosipa.obecaje demagogiju.Sve Vas je povalja i bolje ce a on ko u neko vrime 1981 moze sto pozeli,obagatio se na vasoj nervozi i patnji.Mijo i dalje mu virujte.

 • Otići u Zagreb Mijo u petrosoban stan , firme… Lako je pričati
  jTreba preživit u Hercegovini sa 600 KM i to je dobro ako ih imas .
  Mijo , gdje su nova radna mjesta , tvornice ..To malo smilja i duvana opet isto udari porez ,ko i Turčin u stara vremena ..
  Teška vremena .. Otići je najlakše ako imaš gdje i novca u džepu .

  Bog nas samo spasiti može .

 • Svi branitelji HVO-ne i časnici koji doznaju za montirane optužnice za ratni zločin kao i Mijo,a nemaju riješeno stambeno pitanje u RH-oj trebaju se spakirati i put Zagreba u stan kod Mije i Baje dok se ne riješi situacija.Solidarnost sada mora biti na djelu i zajedništvo…Zašto da neki trunu u K.P.Z.Zenici,ako neki od generala i političara iz reda hrvatskog naroda imaju po jedan ili više konforni h stanova u RH-koj…Da vidimo koliko smo spremni pomoći jedni drugima u nevolji…Valjda svi isto vrijedimo…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.