Zimski uvjeti na cestama od 15. studenog: Doznajte kolika je kazna

Od 15. studenog, bez obzira na vremenske uvjete, na snagu stupa zakonski propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva putnička i motorna vozila u BiH koje vrijedi do 15. travnja sljedeće godine.

”Ako vozilo ne posjeduje zimsku opremu, vozač će biti novčano kažnjen u iznosu od 40 KM,” potvrđeno je iz Uprave policije MUP-a ŽZH za portal Jabuka.tv.

Osim novčane kazne, postoji mogućnost da će se takva vozila preventivno isključiti iz prometa u uvjetima kada je snijeg na kolniku jer postoji mogućnost da se vozila koja ne posjeduju zimsku opremu mogu ispriječiti na cesti prilikom vožnje u takvim uvjetima te time zaustaviti promet i potencijalno ugroziti i sebe, a i ostale sudionike u prometu.

No, ukoliko novčanu kaznu vozači plate u roku od osam dana, platit će samo 50 posto iznosa.

Što se podrazumijeva pod zimskom opremom?

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:

Pneumatici sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm ili pneumatici sa ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4mm, lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili pneumatici sa ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od slijedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolniku,
b) kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i sleđenoga snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolniku,
d) kada je kolnik zaleđen.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.