Zimska oprema na automobilima u BiH prestaje biti obvezna

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u BiH je zakonski propisano od 1. studenoga do 1. travnja odnosno sutra. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila.

Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje, savjetuju iz BIHAMK-a.

Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na našim vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminirati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami otkloiti, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama. Jedna od najosnovnijih kontrola je kontrola razine ulja u motoru. Razina na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma, prenosi Klix.ba.

Ova kontrola mora se obavljati nakon svakog dužeg putovanja, posebno u ljetnom razdoblju. Prilikom kontrole razine ulja, poželjno je vizualno pregledati i gumena crijeva. U tijeku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati 1 litar odgovarajućeg motornog ulja.

Sljedeća važna kontrola je kontrola rashladne tekućine. Ako se motor nije dovoljno ohladio, poklopac spremnika ne smije se skidati. Rashladna tekućna može se nadopuniti destiliranom vodom, ali se ne smije dodati više od 3 decilitra. Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti razinu svih ostalih tekućina u vozili. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u sustavu za kočenje i tekućinu za pranje stakala.

Ljetne vrućine testiraju krajnje mogućnosti vašeg akumulatora. Potrebno je provjeriti ispravnost akumulatora, razinu elektrolita i po potrebi doliti destiliranu vodu. Najbolji način za održavanje akumulatora je njegovo čišćenje. Prilikom čišćenja treba voditi računa o tome da je pričvršćen i da su sva povezana mjesta osigurana.

Vlažni i snježni uvjeti s dosta posipnog materijala (sol i pijesak) ostavljaju tragove na vašim kočnicama. Važno je izvršiti kontrolu kočnica i upravljačkog mehanizma jer su oni vitalni dijelovi aktivne sigurnosti. Provjerite istrošenost diskova i pločica kočnica (pakni i bubnja) i funkcionalnost ostalih dijelova sustava kočenja (elastične ovjese amortizeri i opruge).

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima.

Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolirati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do iduće zimske sezone.

Iznenadni ljetni pljuskovi testirat će maksimalne mogućnosti metlica brisača na vašem vozilu. Dotrajale i iskrzane metlice zamijenite novim. Oštećene metlice mogu uzrokovati smanjenje vidljivosti, ali i trajno izgrebati vjetrobransko staklo. Redovno provjeravajte razinu tekućine za pranje vjetrobrana i po potrebi dopunite spremnik.

Kako biste se adekvatno pripremili za ljetna putovanja, izvršite kontrolu klima uređaja. Provjerite postoji li potreba za za punjenjem ili dopunjavanjem klima uređaja s odgovarajućim fluidom i obavezno zamijeniti filter klime.

Provjerite kompletnu svjetlosnu signalizaciju (duga, kratka i dnevna svjetla, pokazivači pravca, zaustavno svjetlo, svjetlo za kretanje unazad, svjetlo za registarsku tablicu, svjetla za maglu). Zamijenite pregorjele sijalice i osigurače novim. Također, provjerite podešenost farova.

Tijekom zime, posipni materijal zimskih službi može oštetiti prednji dio vozila, ali i vjetrobransko staklo koje je potrebno sanirati kako se oštećenje ne bi širilo i prouzrokovalo nabavku i zamjenu vjetrobranskog stakla. Sitne, točkaste nedostatke na limariji vozila možete sanirati i sami koristeći kozmetički pribor.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.