Zima i akumulatori: Ovo isključite pri paljenju vozila

Dolazi zima, a s njom tradicionalno i problemi s akumulatorima. Hladnoće i vlaga pokupe dio energije pa je svako paljenje vozila sa starijim akumulatorom svojevrsna lutrija.

Niske temperature usporavaju sve kemijske rekacije u akumulatoru, a samim time i performanse. Također, hladni motor i gušće motorno ulje zahtijevaju više energije.

HAK Revija savjetuje da pri paljenju vozila probate isključiti što više potrošača energije. Samo pumpa goriva, odnosno injektori i sustav za upravljanje motorom koriste oko 400 watta električne energije.

Ventilacija i klima troše do 500 watta, a čak 1.000 watta mogu potrošiti svjetla, radio uređaj i grijanje, grijanje stražnjeg stakla… Većina alternatora ća sa svim uključenim uređajima dosegnuti svoj limit pa više neće puniti akumulator – odnosno on će se prazniti.

Prije gašenja motora, ponovite proceduru i na kratko ugasite većinu električnih potrošača – tako će se akumulator napuniti za novo paljenje.

Visoka potrošnja električne energije utječe i na potrošnju goriva, 100 watta – 0,1 litra goriva.

Kako biste spriječili gubitak energije i neujednačeno punjenje i pražnjenje akumulatora provjerite stezaljke i polove – koje, ako su oksidirali, možete lagano očistiti brusnim papirom, a potom i krpicom od neke mekane tkanine. Možete ih premazati i vazelinom, piše HAK Revija.

Također, ako znate više, možete skinuti čepove i provjeriti u razinu elektrolita u akumulatoru. Ako je niska, dodajte destiliranu vodu malo iznad ruba ćelija akumulatora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.