Zgrada Predsjedništva BiH propada, a sanacija krova započeta 2015. neće biti gotova do 2022. godine

Sanacija krova zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, koji je dijelom stradao tijekom masovnih prosvjeda iz veljače 2014. godine, do danas nije završena.

Ova informacija sročena je u službenom aktu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja bi se uskoro trebala naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Naime, projekt za sanaciju krova zgrade Predsjedništva BiH započeo je još 2015. godine. Međutim, institucije BIH ga do danas nisu uspjele realizirati pa je tako Vijeću ministara BiH predloženo da usvoji odluku kojom se projekt sanacije produžava čak do 2022. i to zbog dugoročnog postupanja nadležnih institucija za izdavanje potrebnih dozvola, piše Klix.

Naime, za sanaciju zgrade Predsjedništva BiH službi je 2015. odobreno 2.255.000 KM, od čega 1.800.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju krova, 100.000 KM za sanaciju dijela objekta uništenog u požaru te 355.000 KM za izradu projektne dokumentacije za zgradu Predsjedništva BiH.

Ovom odlukom je završetak radova bio predviđen do 2017. godine. S obzirom na to da radovi nisu tekli u skladu s planiranom dinamikom, uslijed žalbi ponuđača te kompleksnosti samih predmeta nabavke, izmjenom odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta dinamika i realizacija radova pomjerena je za razdoblje 2017.-2018. No, ni to nije ispoštovano.

Prvi postupak javne nabavke pokrenut je odlukom od 28. ožujka 2016. godine. Procijenjena vrijednost javne nabavke je iznosila 1.500.000 KM bez PDV-a. U predmetnom postupku javne nabavke ponudu su podnijela ukupno tri ponuđača čije ponude nisu bile prihvatljive u odnosu na propisane uvjete iz tenderske dokumentacije. S tim u vezi ugovorno tijelo je donijelo odluku o poništenju postupka javne nabavke radova na sanaciji krova na zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon dva neuspjela pokušaja pronalaska tvrtke koja će izvršiti sanaciju krova na zgradi Predsjedništva BiH, Služba za zajedničke poslove institucija BiH je 2017. raspisala treći natječaj. Krov, ali i cijela zgrada propadaju već godinama, a situacija je pogoršana nakon požara iz 2014. godine.

Naime, još 2013. godine iz Službe za zajedničke poslove upozoreno je da je, zbog prokišnjavanja, na tavanu ove zgrade postavljeno 100 kanti koje sakupljaju kišnicu, kako bi bilo spriječeno daljnje slijevanje vode u niže etaže. Upozoreno je i kako bi zbog toga moglo doći do urušavanja stropa, piše Klix.

Kako se navodi u službenom aktu, Služba je po navedenom projektu do sada isplatila ukupno 1.734.361 KM, od čega: Izvođaču radova Neimari d.o.o. 1.689.550 KM, stručnom nadzoru Safega Bosnia d.o.o. 44.811 KM.

Zbog složenosti projekta, uključenosti više stručnih institucija s raznih razina (državni, entitetski, županijski) koji daju suglasnosti i odobrenja za pojedine faze projekta, većeg broja korisnika objekta i njihove specifičnosti, izgledno je da pružatelj usluga neće moći realizirati ugovor do kraja ove godine te da će račun za obavljene usluge moći ispostaviti tek nakon pribavljanja svih potrebnih suglasnosti na projektnu dokumentaciju, kaže se u službenom aktu Službe za zajedničke poslove BiH.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • O, vraze, Bog te ubio,pa tko je ovdje lud?Lova se trosi i to milijuni,a kante skupljaju kisnicu!100 kanta x 10KM..vaskolikih tisucu KM!?!A, ono potrosili milijune!I kazemo korona..Boze,slava Ti,velik si!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.