Žestok odgovor hrvatskog SDP-a prema SDP-u BiH: Svatko ima pravo birati svoje predstavnike

Nakon što je SDP BiH nazvao SDP Hrvatske, Tonina Piculu i predsjednika Zorana Milanovića desničarima zbog potpore Hrvatima u BiH za legitimnim političkim predstavljanjem, stigao je odgovor u ime SDP-a koji potpisuje Mirela Ahmetović.

Bez namjere da dalje polemiziramo, odbacujemo teze SDP-a BiH kako SDP Hrvatske provodi “desničarsku” politiku prema BiH, prenosi Dnevnik.ba.

Poštivanje Ustava, kako hrvatskog tako i onog BiH, te Daytonskog sporazuma, koji je donio mir Bosni i Hercegovini, ali i ostavio neka neriješena pitanja koja su pozvani riješiti svi narodi u BiH među sobom, nije “desničarska’ politika”, već odgovorna politika zasnovana na Ustavu i zakonima.

Također odbacujemo neprimjerenu retoriku prema našem europarlamentarcu Toninu Piculi kao čovjeku koji je osvjedočeni prijatelj i partner Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana. SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njenih građana.

Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu. To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016.

Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone “desničari”, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države? Nikome u BiH ne namećemo koga da bira, građani BiH slobodni su birati u skladu sa svojom savješću i osobnim integritetom. Ali isto tako, očekujemo da se svakom građaninu omogući da slobodno bira vlastite predstavnike i da se nikoga ne dovodi u podređeni položaj, opet u skladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH.

Mi se nikada nismo slagali s HDZ-ovom retorikom i politikom prema BiH u ratnim devedesetima, isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju “građanskima” ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu. Pozivamo sve relevantne političke faktore u BiH da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju BiH kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su BiH činile i čine posebnom.

Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u BiH može dodatno antagonizirati i getoizirati. “Obrana građanskog koncepta BiH” ne brani se nediplomatskim priopćenjima, već traženjem dogovora koji će rezultirati da se svi građaniu BiH osjećaju dobro i poželjno.

Na tom tragu djeluje i SDP Hrvatske i pruža potporu svim demokratskim procesima unutar BiH, te teritorijalnoj cjelovitosti BiH. Ukoliko pojedinci smatraju da Daytonski okvir nije dobar, onda trebaju predložiti alternativno rješenje koje će podržati svi politički faktori u BiH i međunarodnoj zajednici i koje će biti na korist svim narodima i svim građanima BiH. Svako nasilno narušavanje Daytonskog sporazuma dovodi do daljnje destabilizacije i ugrožava budućnost cjelovite BiH.

Upravo to ide na ruku onima koji žele destabilizaciju i koji s vremena na vrijeme prijete odcjepljenjem od BiH, kaže Ahmetović u odgovoru.

Podsjetimo, SDP BiH nazvao je SDP Hrvatske i predsjednika Zorana Milanovića desničarima zbog potpore tamošnjim Hrvatima za legitimnim političkim predstavljanjem, te su ocijenili sramnim potez europarlamentaraca koji su glasali protiv Rezolucije o BiH jer u nju nisu uvršteni amandmani o konstitutivnosti naroda.

Jasno nam je da je SDP Hrvatske u posljednjem desetljeću skrenuo udesno nadajući se da će time pridobiti barem šačicu glasača desnice, ali kako iz godine u godinu sve dublje tonu tražeći se u desnom glasačkom tijelu, nije nam jasno zašto ne odustanu od tog koncepta.

Očigledno je da je SDP Hrvatske godinama na tragu razmišljanja i uvjerenja svog bivšeg predsjednika Zorana Milanovića, koji već zadugo, a to čini i sada, Bosnu i Hercegovinu promatra kao skupinu plemena, dodaje se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da SDP i predsjednik RH Zoran Milanović “podržavaju HDZ i njihove nazadne ideje o legitimnom predstavljanju naroda” te se dodaje da HDZ već godinama pokušava nametnuti taj koncept ucjenjujući sve koji su stali u “obranu građanskog koncepta BiH”.

Prema SDP-u BiH i aktualni predsjednik SDP-a Peđa Grbin je nastavio koracima Zorana Milanovića “pod pritiskom socijaldemokratskog desničara Tonina Picule”.

Sramnim su ocijenili i potez zastupnika SDP-a Hrvatske u Europskome parlamentu Romane Jerković, Predraga Freda Matića, Biljane Borzan i Tonina Picule, koji su glasovali protiv usvajanja Rezolucije o Bosni i Hercegovini, te su pozvali “višedesetljetne partnere i prijatelje” iz Hrvatske da prestanu s miješanjem u unutarnje stvari BiH te odustanu od “desničarske politike”.

Hrvatski eurozastupnici glasovali su u četvrtak protiv Rezolucije Europskog parlamenta o BiH budući se u njezinu sadržaju nije našla odrednica o konstitutivnosti naroda, kao što to piše u Ustavu zemlje, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ustavni sud BiH jer 2016. godine, razmatrajući apelaciju Bože Ljubića, donio odluku da se u toj zemlji sukladno Ustavu mora primjenjivati legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama, te se neustavnim ocijenio preglasavanje manje brojnijih naroda prigodom izbora predstavnika u vlasti.

SDP BiH napao SDP Hrvatske jer je bio protiv Rezolucije o BiH: “Tonete sve dublje”

(www.jabuka.tv/Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

6 komentara

  • Ovi drugovi iz BiH ostase jos na linijama KPJ, bez pomaka! Ocito je kada je u pitanju ugroziti prava jednog naroda onda se ne razlikuju nimalo od onih koji to rade vec od postanka ove hibridne tvorevine.

  • Lukavo su stavili muslimanku da im poptise odgovor. Pogodak u sridu. Komunjare iz capajeba su postali veci fasisti od fasiza iz 40-tih

  • Balije optužuju sve okolo da im ruše državu, a u biti to oni sami rade. Kratka pamet, mržnja, podlost… Ima li išta u njima da valja?

  • Ko brani elementarna prava Hrvata u BiH…… za SDA, DF i tkz.građanske organizacije u BiH….. odmah postaju radikalni desničari i fašisti ! E pa …od takvih i takvih kvalifikacija netreba se nimalo stidjeti a pogotovo ne odustati u branjenju elementanih prava jednog starog konstutivnog Naroda u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.