Žepče: Izgrađena ambulanta za 7000 stanovnika

Kao rezultat uspješno provedenih projekata u općini Žepče, visoko izaslanstvo američke humanitarne i razvojne organizacije “Catholic Relief Services” (CRS) iz SAD-a s Kevinom Hartiganom, regionalnim direktorom CRS-a za Europu, Srednji istok i Središnju Aziju, novoimenovanom direktoricom CRS-a za BiH Debbie Shomberg te zaposlenicima CRS-a BiH s direktoricom programa Sanelom Imamović, susrelo se s općinskim načelnikom Matom Zovko i suradnicima, predstavnicima Razvojne agencije Žepče, Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje i Službe za gospodarstvo i financije Odjela poljoprivrede.

Potpora povratnicima

CRS je prvu pomoć za općinu Žepče osigurao za vrijeme poplava 2014. izgradnjom 26 stambenih objekata za osobe koje su u klizištima ostale bez krova nad glavom, a kasnije i izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže za novoizgrađeno naselje u Donjoj Golubinji. Uslijedilo je još nekoliko projekata, poput izgradnje mosta u naselju Bljuva, sufinanciranje izgradnje Ambulante u Donjoj Ozimici, kao i financiranje projekata razvoja plasteničke proizvodnje i uvezivanje proizvođača s tržištima i potpora korisnicima povratnicima u okviru Regionalnog stambenog programa obnove.

Dosadašnja pomoć CRS-a za općinu Žepče iznosila je više od 600.000 KM. Jedan od zajedničkih projekata je i “ProBudućnost” u cilju izgradnje povjerenja među građankama i građanima svih nacionalnosti u BiH. Načelnik Mato Zovko predstavio je stanje i izazove s kojima se općina suočava.

Odlični rezultati

Zahvalio je predstavnicima CRS-a na pomoći i izrazio spremnost da se, u cilju kakvoće života svih kategorija stanovništva u općini Žepče, u prvome redu povratnika i siromašnih, nastavi sa sufinanciranjem i provođenjem projekata. Hartigan je čestitao načelniku na odlično ostvarenim rezultatima i pohvalio općinu Žepče za suradnju te najavio daljnju potporu.

Bio sam inspiriran načinom na koji ste odgovorili na izazove poplava 2014. i nakon toga kroz rješavanje problema stanovništva koje je stradalo i pružene pomoći, kazao je Hartigan.

Izaslanstvo je u pratnji predstavnika općine posjetilo ambulantu u Ozimici. Namjenski je to objekt površine 270 četvornih metara s dvije liječničke i jednom stomatološkom ordinacijom, sobom za intervencije i previjalištem te prostorom za ljekarnu. Prema riječima ravnateljice Doma zdravlja sa stacionarom Žepče Ane Zlovečere, usluge ambulante u Ozimici koristit će više od 7000 stanovnika iz 11 naseljenih mjesta, a u prvome redu najmlađi koji idu u OŠ fra Grge Martića Ozimica i s kojima se planiraju edukacije i o zaštiti zuba.

Dosad je uloženo oko 330.000 KM, a financiranje su osigurali CRS i USAID, Vlada RH i Općina Žepče. Posjećene su i dvije obitelji, korisnici pomoći CRS-a kroz projekt Razvojne agencije Žepče “Stvaranje uvjeta kroz zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje u plasteničkoj proizvodnji” i projekt općinske administracije – 
Regionalnog stambenog programa.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.