Zeničkom ArcelorMittalu prijeti sudbina mostarskog Aluminija

Za iduću godinu Elektroprivreda BiH nam namjerava povećati cijenu električne energije za 125 posto što znači dodatnih 70 milijuna KM. To ne možemo preživjeti, kaže Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica.

Povećanje cijena uglja, električne energije, zemnog plina i sirovina povećaju enormno naše troškove. Cijena električne energije koja je ponuđena u ponedjeljak nama je povećanje cijene od 125 posto u odnosu na ovu godinu i ima utjecaj 70 milijuna maraka na godišnjoj razini. Zaista to ne možemo izdržati, izjavio je Nikhil Mehta, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica na današnjoj konferenciji za medije održanoj u sjedištu kompanije, javlja Oslobođenje.

On je rekao kako se nada da će Elektroprivreda BiH imati razumijevanja prema kompaniji koja je najveći potrošač električne energije u Bosni i Hercegovini kao i čelni ljudi federalne Vlade kako bi se prevladala ova teška situacija. Ugovor se mora potpisati do kraja godine. Ako podrška izostane, moguće je gašenje integralne proizvodnje u Zenici što bi vjerojatno značilo i kraj kompanije.

Zahtjevamo od Vlade i Elektroprivrede da gledaju ovo na drugačiji način. Ovo će imati veliki utjecaj na proizvodnju čelika u Zenici, kazao je Mehta.

Prvi čovjek AMZ-a je objasnio da su početkom godine počele rasti cijene čelika te da je postupno počela rasti cijena uglja i željezne rude. Od svibnja cijena uglja koji se nabavlja za potrebe kompanije u SAD-u i Australiji je porasla sa 125 na 400 dolara po toni.

Ugalj je 50 posto u ukupnim našim troškovima. Utjecaj na poslovanje kompanije je počeo s četvrtim kvartalom. Već smo u negativnoj zoni od listopada. Svi naši ključni dobavljači za kreč, krečnjak, dolomit, su povećali cijene zbog povećanja cijena električne energije. Povećat će se cijena transporta. Uz to je cijena čelika počela padati. Pored toga, jučer smo od EPBiH dobili ponudu za ugovor za električnu energiju po kojem je cijena veća za 125 posto u odnosnu na trenutnu cijenu. Na godišnjoj razini mi trošimo 520.000 MW električne energije i sa 70 milijuna maraka dodatnog novca, nema svrhe nastaviti s proizvodnjom. Ne možemo preživjeti. Gubitci će biti manji ako zaustavimo proizvodnju, naglasio je Mehta dodavši da su ovo najteži dani za kompaniju od njenog postojanja.

Mehta je kazao da je očekivao minimalno povećanje električne energije. Rekao mu je da je poznato da BiH ima viška električne energije koju izvozi, da se električna energija proizvodi u termoelektranama Kakanj i Tuzla i hidroelektranama, a da se nije povećala cijena uglja koju oni plaćaju rudnicima.

Razumijemo da se tržište promijenilo, ali ovo ogromno povećanje cijena električne energije će teško uticati na industriju, dovesti u pitanje opstanak tvrtki, poručio je Mehta.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.