Žene u ŽZH žive pet godina duže od muškaraca

Stanovništvo Županije Zapadnohercegovačke najčešće obolijeva od bolesti povezanih s nezdravim životnim navikama, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, vodeće bolesti u toj županiji u sklopu primarne zdravstvene zaštite su one dišnoga sustava, bolesti srca i krvnih žila, zatim bolesti kože i potkožnoga tkiva. Konzumiranje cigareta i ostalih duhanskih prerađevina, alkohola, nezdrave hrane, ali i nedovoljno kretanje među vodećim su uzročnicima smrtnosti u toj županiji.

Vodeći uzroci smrti su iz skupine bolesti krvožilnoga sustava i zloćudne novotvorine. Gotovo tri četvrtine svih uzroka smrti su iz ove dvije skupine bolesti, a preostale se odnose na bolesti probavnoga sustava (endokrina i metabolička oboljenja povezana s poremećajima u prehrani), bolesti dišnoga sustava, ozljede i druge manje zastupljene bolesti. Sve ove bolesti mogu se povezati s nezdravim načinima življenja, prije svega, s pušenjem i alkoholom, ali i načinom prehrane i stresnim situacijama”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Velika je razlika među uzročnicima smrti kod jačega i slabijega spola. Naime, vodeći uzroci smrti kod muškaraca su moždani udar, akutni infarkt miokarda te rak bronha i pluća, dok žene najčešće umiru od bolesti krvožilnoga sustava i karcinoma dojke. Kada je riječ o prosjeku starosti koju doživljava stanovništvo Županije Zapadnohercegovačke, zanimljivo je spomenuti kako žene u toj županiji u prosjeku žive pet godina dulje nego muškarci. Tako, prema statističkim podacima, u ŽZH živi oko 98.000 stanovnika.

Prosječna životna dob je oko 79 godina za žene, a 74 godine za muškarce, što je slično prosjeku zemalja europske regije i prosjeku zemalja koje su postale članice EU od svibnja 2004. godine. Kada je riječ o bolestima od kojih obolijeva i umire stanovništvo ŽZH, ne razlikuje se od stanovništva u ostalim županijama u FBiH. Naime, prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH, stanovništvo Federacije najčešće obolijeva od nezaraznih bolesti, dok je udio zaraznih bolesti i ozljeda značajno manji.

Vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH su iz skupine nezaraznih oboljenja, odnosno svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaki peti od malignih neoplazmi, slijede endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani, navodi se u posljednjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Također, među uzrocima smrti u FBiH još uvijek postoji velik broj nepoznatih uzroka smrti, što se dovodi u vezu s propustima u šifriranju uzroka smrti.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.