Povratnik iz BiH opisao iskustva iz Islamske države

Govoreći o državljanima BiH koji su doputovali na područje pod kontrolom Islamske države u Siriji, on kaže da su se mnogi priključili vojnim formacijama te da su došli ratovati.

U postupku protiv Osmana Abdulaziza Kekića koji se vodi pred Sudom BiH svjedočio je povratnik sa sirijskog ratišta. Kako bi se zaštitio njegov identitet, Sudsko vijeće je zabranilo objavljivanje podataka na osnovu kojih bi se moglo shvatiti o kome se radi, piše Večernji list.ba.

Svjedok je opisao svoja i iskustva drugih pod zastavom Islamske države u Siriji, živeći u nekoliko gradova i sudjelujući u oružanim sukobima.

Pojasnio je da procedura ulaska na teritorij Islamske države nije uvijek bila ista, pa su tako 2015. godine na granici bili ljudi koji su oduzimali putovnice, telefone, laptope…

Na osnovu informacija kojima raspolaže, ispričao je da su duž granice Sirije s Turskom uglavnom postavljene mine, a na mjestima na kojima nisu, nalaze se punktovi. Po ulasku, kako je naveo, stranci nisu mogli raditi po klubovima ili restoranima.

„Obvezno je ratovati tko dođe na područje ISIL-a”, tvrdi on, prenosi Glas Amerike (VOA).

Svjedok navodi i obvezu vjerske i vojne obuke, a poznato mu je da je takva praksa bila na snazi 2015. godine, a nije u vrijeme kada je on pristigao. Kazao je i da su se dodijeljivali ratni nadimci.

Govoreći o državljanima BiH koji su doputovali na područje pod kontrolom Islamske države u Siriji, on kaže da su se mnogi priključili vojnim formacijama.

„Što se tiče Bošnjaka, većina nas je došla ratovati”, kazao je on.

Istražne agencije u BiH procjenjuju da je u Siriju od 2012. godine otputovalo oko 180 muškaraca iz BiH, a vratilo se oko 45, dok je oko 70 poginulo. U posljednjih godinu su obustavljeni odlasci iz BiH na ratište u Siriju, a gotovo pa i povratci.

Svjedok nije ispitan na suđenju za razloge povratka u BiH. „Može se izaći, ali teško”, navodi svjedok.

Govoreći o optuženom Kekiću, svjedok je rekao da ga je viđao 2015. godine. Kaže da je Kekić dolazio kod njega u stan i pričao da je prošao obuku, kao i da ga je viđao u uniformi s pištoljem.

Svjedok tvrdi da je Kekić ratovao u jedinici Anwar al-Awlaki i da se najviše družio s ljudima iz Krajine.

„To je jedinica bila obučena samo za borbe. Ne za straže”, dodao je on.

Svjedok se složio s braniteljem optuženog Senadom Dupovcem da nikada nije vidio Kekića u borbama, niti da ga je viđao prilikom obuke. Branitelj je rekao da će u daljnjem postupku nastojati oboriti tezu da su svi strani državljani morali ratovati.

Bh. pravosuđe je najviše postupaka protiv povratnika sa sirijskog ratišta pokrenulo prošle godine, a do sada je takvih 14 osuđeno. Većina povratnika je kao razlog odlaska navela pružanje pomoći onima koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Asada.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.