Žene u menopauzi trebale bi piti pivo, a ovo piće ima još dobrih učinka na zdravlje

Pijenje umjerenih količina alkoholnih pića s niskim udjelom alkohola uz obrok, u opuštenoj atmosferi i društvu utječe na smanjenje menopauzalnih simptoma i nelagode, tvrde stručnjaci.

Umjerena konzumacija omiljenog fermentiranog pića ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje, među kojima se najčešće ističu povoljno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, blagi anksiolitički učinak te dugovječnost. Smatra se da povoljni učinci piva
potječu od mnogobrojnih molekula koje taj tisućljećima cijenjeni napitak prirodno sadržava – od niske koncentracije alkohola i visokog udjela vitamina i minerala, vlakana i mnogobrojnih biljnih spojeva, posebice polifenola.

Pivom u prošlosti liječili mnoge ženske tegobe

Iako se pivo ponajprije smatra „muškim pićem“, novija istraživanja pokazuju da ga sve češće piju i žene, a sve je više žena i u pivskom businessu. Također, narodna medicina pivo je propisivala za neke tipične ženske tegobe poput cistitisa ili za poticanje laktacije u dojilja, što se u novije vrijeme usmjerilo na bezalkoholno pivo.

Tijekom posljednja dva desetljeća provedeno je nekoliko istraživanja koja su pokazala pozitivne učinke polifenola piva na tegobe koje se vežu uz menopauzu – osteoporozu, kardiovaskularni rizik i valunge.

Smanjeni simptomi menopauze, povećan libido

Nekoliko je intervencijskih studija na životinjskim modelima proučavalo utjecaj konzumacije piva na menopauzu. Dvostruko slijepa, randomizirana studija koja je trajala osam tjedana pokazala je da jedan od polifenola hmelja i piva (8- prenilnaringenin) utječe na smanjenje menopauzalnih simptoma i nelagode.

Primjena iste fenolne komponente pokazala je utjecaj na povećanje libida u žena u menopauzi, piše Večernji.hr.

Polifenole porijeklom iz ječmenog slada i hmelja u sličnim koncentracijama nalazimo i u bezalkoholnom pivu te će njegova konzumacija pružiti slične zaštitne učinke za žene u menopauzi.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.