Žena zlatnog srca: Prodala stan i otvorila prvu javnu dječju kuhinju u Europi

Nesebičnost i požrtvovanje koje jedna osoba posjeduje često su motivirana ljubavlju, suosjećanjem i empatijom za druge ljude.

Upravo time bila je motivirana i Selma Zukić koja se, prodavši svoj stan u Sarajevu, prije 9 godina preselila u Lukavac i tamo započela pravu humanu priču kojom usrećuje veliki broj djece, ali i starijih osoba, piše srpskainfo.

Naime, Selma je zbog ljubavi i iz ljubavi, promijenila život iz korijena, te napustivši rodno Sarajevo, odlučila se na otvaranje dječje javne kuhinje za više od 200 djece u maloj općini Lukavac, u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć prijatelja i dobrog naroda već godinama pomaže one kojima je to najpotrebnije.

Rođena sam u Sarajevu i živjela tamo tolike godine, međutim sudbina me je dovela ovamo i sada živim u Lukavcu. Dječju kuhinju smo otvorili u sklopu udruženja altruista “Ruke prijateljstva”, rekla je Selma koja je dodala da je zapravo po zanimanju umjetnica i da radi slike na bakru.

Planiranje oko otvaranja i samo otvaranje, bilo je jako teško, kako kaže najviše zato što je ovo jedina dječja kuhinja u u Europi.

Nemamo nikakve pomoći, ni općinske, gradske ili državne, opstajemo sami sa sobom. Imamo donatore, tražimo ih i molimo ih za pomoć, ali na kraju uspjeh je tu. Pitaju nas kako izdržavamo u ovoj krizi, ali nama je kriza već 5 godina. Ovdje ima preko 300 korisnika, 100 korisnika je na čekanju, rekla je ona.

Pomoć i od humanih građana

Selma objašnjava kako obroke prave svaki dan i da se trude da u obroku uvijek bude i mesa. Puno stvari dobiju od humanih ljudi, ali je kako kaže sve lakše od kada je prešla u kuću koju je sama kupila.

Građani Lukavca imaju sluha, kako pojedinci tako i firme. U početku smo bili stanari, ali sam ja odlučila prodati svoj stan u Sarajevu i napraviti kuću ovdje i dati ovaj prostor za kuhinju, rekla je Selma za YouTube kanal Tatabrada.

Broj djece svakodnevno raste

Dodala je i da se broj djece svakodnevno povećava, koliko joj je drago što ima prilike pomoći nekom, toliko bude u strahu hoće li sve uspjeti.

Broj djece se konstantno povećava, puno ih je na čekanju. Pored djece ima i starih, ali ne možemo ih sve ubaciti. Ranije mi je ovdje jedan čovjek pao, vjerujte pao mi je od gladi, rekla je ona.

Sve što radi, radi iz ljubavi

Na pitanje vrijedi li sve ovo što čini za druge, Selma ističe da i te kako vrijedi.

Vrijedi, vjerujte vrijedi. Ja nekad kod kuće sjednem tako i razmišljam jesam li pogriješila, ipak je puno ljudi koji očekuju dosta toga od mene. To me uhvati neka kriza kad znam da nemam novca, a treba se svašta platiti. E tada me uhvati pa sebi kažem da je ovo veliki zalogaj. Ali onda kažem, ma ja ovo volim, kako sam do sad tako ću i od sad i tako uspijem, zaključila je Selma.

Selmina želja je da se u budućnosti proširi i sam posao ali se nada i da će uspjeti kupiti veći prostor za dječiu kuhinju, kako bi što manje djece bilo na čekanju.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.