Zemlja dodiruje nebo: Gradi se najviša urbana džungla

Nebeski vrt” u vijetnamskom gradu Ho Chi Minhu novi je projekt njemačkoga arhitekta Ole Scheerena i njegova arhitektonskoga ureda. Najviša od tri zgrade koje planira sagraditi u osiromašenom kvartu imena District 2 imat će 333 metra, a kompleks će uključivati i urbane vrtove i prave šume stotine metara iznad zemlje.

Ideja je bila da zemlja dodiruje nebo i obrnuto. Želimo “otvoriti” prostor građanima, ali i prirodi, zelenilu, zraku. Nije mi bilo bitno koliko su zgrade visoke niti kako će to promijeniti vizuru i obrise grada, bitna mi je poruka iza projekta te da ljudi tamo mogu otići i pronaći mir, kaže arhitekt o kompleksu Empire City koji bi trebao niknuti na poluotoku rijeke Saigon.

Osim stanova, komercijalnih prostora, ureda, vrtova te mjesta za druženje i okupljanje u kompleksu će biti i hotel. Empire City trebao bi biti izrazito zelen. Njegovo dno i prvi katovi inspirirani su tropskim šumama Vijetnama, a kaskadna gradnja njihovom ruralnom topografijom polja riže. Zelene šume i vrtovi bit će i na višim katovima objekta, kao što je to kod poznatih zgrada Bosco Verticale u Milanu.

Njih je osmislio talijanski arhitekt Stefano Boeri koji, pak, na jugu Kine planira napraviti prvi “grad-šumu” koja će doslovno gutati zagađenje iz zraka.

Ovo će biti prvi pravi eksperiment jednoga urbanoga okruženja koje pronalazi potpunu ravnotežu s prirodom, rekao je Boeri o svom “gradu-šumi” koji bi godišnje trebao apsorbirati 10 tisuća tona ugljičnoga dioksida i 57 tona zagađivača zraka, a proizvesti 900 tona kisika godišnje, smanjiti temperature u regiji i omogućiti životinjama da se vrate na to područje.

I Scheeren napominje važnost ekologije i samoodrživosti, te naglašava kako njegove platforme sa šumama nisu za ukras ili pitanje trenda, već jedina moguća budućnost i suživot čovjeka i prirode. Mnogi arhitekti su skeptični, čak napominju da će taj kompleks “gutati” više energije i vode nego što će sačuvati, a kao primjer navode platforme šuma koje će po noći biti osvijetljene što je utrošak energije, neprirodno za floru i nepotrebno svjetlosno zagađenje, piše Express.hr.

No, mnogi se ipak slažu kako je utjecaj jednoga takvoga modernoga zdanja i skupoga objekta u centru grada poticaj i podsjetnik da su zelene oaze u urbanim sredinama važan dio matrice, pa možda tako djeluju kao podsjetnik stanovnicima i gradskim vlastima da paze na parkove, zeleno uređenje, slažu se mnogi kolege iz struke.

Scheeren već dva desetljeća radi u Aziji, a 2010. su svečano otvorili zgradu MahaNakhon, sada najvišu u Indoneziji, a kompleks Interlace u Singapuru proglašen je svjetskom građevinom godine 2015.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.