Zeljković najavio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH

Nogometni savez BiH razmišlja u smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH.

Da, zamisao je da skratimo najviši rang, da to bude liga s deset klubova. Smatramo da bismo time dodatno podigli kvalitetu nogometa, kao i infrastrukture. Omogućen bi bio i veći broj atraktivnih utakmica, derbija… O svemu ćemo razgovarati u tijelima Saveza, tražit ćemo i mišljenje naše sportske javnosti, kao i klubova, rekao je Zeljković za Arena Sport.

U slučaju da ideja lige 10 zaživi, igrao bi se vjerojatno četverokružni sustav, po uzoru na Hrvatsku nogometnu ligu, koja više od desetljeća egzistira u spomenutom formatu, a koji se pokazao kao veoma uspješan u svim segmentima, od podizanja kvalitete domaćih momčadi do veće gledanosti prvenstvenih susreta.

Kako neslužbeno doznajemo, smanjenje broja klubova ne bi zaobišlo ni niže lige. Tako bi u Prvoj ligi Federacije BiH i Prvoj ligi Republike Srpske broj klubova smanjio sa 16 na 12. Planirano je da se po novom formatu natjecanja igra od sezone 2025./2026..

Podsjećamo, trenutačno Premijer liga BiH broji 12 klubova. Dva posljednjeplasirana ispadaju u Prvu ligu FBiH odnosno Prvu ligu RS-a, ovisno iz kojeg je entiteta klub, a osvajači spomenutih liga osiguravaju izravan plasman u Premijer ligu.

Inače, Premijer liga BiH osnovana je 2000. godine kada je brojala čak 22 kluba iz Federacije BiH. Već od sljedeće sezone, 2001./2002., u ligi se natjecalo 16 klubova, a zajednička Premijer lige igra se od 2002. godine kada su se pridružili klubovi iz Republike Srpske.

Od sezone 2016./2017. Premijer liga BiH broji 12 klubova. Uz tu, samo se još sljedeće sezone igralo po sustavu 22 kola i formiranje lige za prvaka i ostanak. Od 2018./2019. godine pa sve do danas igra se trokružno prema Bergerovim ljestvicama.

NS BiH za Jabuka.tv: Razmatramo dva modela VAR tehnologije

(www.jabuka.tv)

17 komentara

  • Tek dosao sa seminara,neko tebe kamenom ti njega sa jos vecim. Tek vidim ovo.Mislim da vas ovi vice zavarava da zadrzi mandat,i da sa ovim nakupi sebi poene.Nema on hrabrosti za ovakvo nesto nit je to njemu u interesu.Da je ova ideja dobra zna i lud covik,ali mi u savezu imamo manipulatora koji ce prije prosiriti ligu nego je skratiti.Liga bi bila idealna sa 10 klubova.Da moze Ja bi je skratio i na 8.Za ispadanje sistem kao u hnl.Ligu ne moze igrati klub koji nema rasvjetu i hibridni travnjak.Samo tako se moze naprid.

  • Po uzoru na lige petice ova premijer liga biH zaslužuje 20 klubava, koncentracije talenta je prisutna, zašto ne povećati broj ekipa?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.