Zeljko i Marić pojasnili detalje međustranačkog sporazuma o Mostaru

Predsjednici mostarskih gradskih odbora HDZ-a BiH Slaven Zeljko i SDA Salem Marić pojasnili su novinarima detalje međustranačkog sporazuma o Mostaru.

Riječ je o “modelu B” iz dvogodišnjih pregovora kojim se, kako je rečeno, uklanja diskriminacija te izjednačava vrijednost glasa svakog birača.

Došli smo do ovog kompromisnog rješenja koji je u suštini preslika onog starog samo što otklanja tu diskriminaciju i izjednačava vrijednost glasa svakog birača. Znači, i dalje imate šest gradskih područja, šest listi i jednu zajedničku gradsku listu, pojasnio je Zeljko.

Salem Marić ustvrdio je kako postignuti sporazum o izmjenama gradskog Statuta osigurava “dodatnu razinu jednakosti” te je izrazio nadu da će predložena rješenja biti usvojena na prvoj sjednici Gradskog vijeća Mostara nakon provedenih lokalnih izbora.

Pročitajte tekst Sporazuma SDA i HDZ-a BiH o izborima u Mostaru

U ovom statutu pojačana je nadležnost predsjednika Gradskog vijeća, a to je samo osporavanje odluka od strane predsjednika Gradskog vijeća, i to mogućnost suspenzivnog dejstva poziva kada ga uputi predsjednik Gradskog vijeća. Osporavanje odluka odnosi se na osnovu člana o Zakonu o principima lokalne samouprave i on je tako i prepisan kao što je i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, kazao je Marić.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da se u Statutu Grada Mostara, u članu koji se odnosi na gradski proračun, unese rješenje kojim se određuju dva potpisnika za sve financijske transakcije iz Proračuna Grada Mostara.

To znači da će biti puno transparentnije trošenje sredstava, kazao je Marić.

GO HDZ BiH Mostar: Ostvarili smo naše ciljeve

Osvrnuo se i na pitanje pozicije mjesne samouprave, kazavši kako je sporazumom kratko precizirano da se ona provodi u Gradu Mostaru preko gradskih područja i mjesnih zajednica.

Što se tiče nadležnosti gradskih područja, nije točna informacija da ona imaju mogućnost blokade. Svi prostorno pravni akti donose se na Gradskom vijeću dvotrećinskom većinom, a oni planski akti koji se odnose na gradska područja idu na prijedlog komisija gradskih područja, kazao je Marić.

Izetbegović: Pobjednici u ovome su građani i glasači Mostara

Potpisan Sporazum o Mostaru

(Fena)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.