Željko Babić u Širokom Brijegu: Imamo li kršćanski integritet ili imidž?

Imamo li mi kao kršćani integritet ili imidž, jesmo li isti vani i kad smo doma?, upitao je Željko Babić, iskusni sportaš i bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, iznoseći osobno svjedočanstvo vjere na predavanju u Širokom Brijegu.

Ovo je predavanje organizirala Udruga “Mlado Sunce”, a njezin predsjednik Darko Bošnjak obratio se nazočnima na početku predavanja.

Šira hrvatska javnost za Željka Babića čula je kada je postao izbornik muške rukometne reprezentacije. Jedan od prijelomnih trenutaka u njegovoj karijeri je, čini mi se, bio trenutak kada je u medijskoj žiži posvjedočio da je njegov gospodar Isus Krist, a gospodarica Blažena Djevica Marija, rekao je Darko Bošnjak.

Predavanju je, uz Željka Babića, nazočio i Ivan Puljić, diplomirani teolog i izvođač duhovnih pjesmi, koji je u sklopu predavanja s publikom otpjevao nekoliko pjesama.

Bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije predavanje je započeo kratkom molitvom, nakon čega je nazočnima počeo svjedočiti životni i sportski put.

Smatram da smo svi dužni svjedočiti. Stjecajem okolnosti ja sam, pogotovo prije, bio javna osoba pa me ljudi možda lakše čuju nego neke ljude koji su vjerojatno i puno pobožniji od mene, rekao je na početku Željko Babić, dodajući da je njegova želja da svi s tribine odu nadahnuti i sa željom da budu bolji ljudi.

Osim toga, volio bih da odemo s pitanjem: kakav trag mi ostavljamo?, dodao je Babić, u svjedočanstvu ističući ulogu koju je na njega imala njegova baka, koja je utkala kršćanski duh u njega još u djetinjstvu, iako je cijela obitelj uglavnom živjela tradicionalni kršćanski život.

Inače sam odrastao u socijalizmu i doma mi je na zidu bila slika i Pape i Tita, rekao je Babić, dodajući da je njegovu ocu nedostajalo hrabrosti za jednostrano opredjeljenje, jednako kao što i danas mnogim kršćanima nedostaje.

Prema Babićevu svjedočenju, njegov život počeo se mijenjati odlaskom u Zagreb sa 16 godina, kada je počeo intenzivnije zarađivati od sporta te je, kako je rekao, postao “važan” i počeo uživati u lažnim vrijednostima.

Zagreb je bio velik izazov za mladoga čovjeka iz siromašne obitelji. Polako sam zaboravljao na tradicionalne vrijednosti koje su mi dali roditelji i baka i djed, prestao sam ići na misu. Život bez zakona i bez obaveza me uništio, posvjedočio je bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Ubrzo je postao “problematičan karakter” i u sportu, zbog čega ga je rukometni trener Velimir Kljajić “prekrižio” neposredno prije Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Na temelju svojega iskustva Babić je poručio mladima da sreću ne traže u načinu odijevanja i sličnim ispraznostima.

Babić je tada vrijeme provodio u Metkoviću i počeo se preispitivati te je došao na ideju da ode u Međugorje, gdje mu se život polako počeo mijenjati nabolje.

Osjetio sam neki mir i dobio “znakove” koji su mi pomogli u daljnjem razvoju karijere, rekao je Babić, dodajući da i danas voli otići u Međugorje i da se na tom mjestu uvijek osjeća posebno.

Udruga “Mlado Sunce” ovo predavanje organizirala je u svjetlu najnovijega crkvenoga dokumenta “Dati najbolje od sebe – o krćanskoj perspektivi sporta i osobe”, u kojemu papa Franjo i njegovi suradnici tumače važnost sporta za ljudsku osobu, ali i naglašavaju loše pojave, poput senzacionalizma i štetnih pojava, manipulacije, korupcije i krivoga odnosa prema ljudskom tijelu u sferi sporta.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.