Željeznicama u BiH Vlada odobrila 35.5 milijuna KM

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela tri odluke kojima je Željeznicama Federacije BiH odobreno ukupno 35,5 milijuna KM.

Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava transfera Željeznicama FBiH, utvrđenog Budžetom FBiH za 2022. u iznosu 24.500.000 KM.

Svrha tog programa je provođenje Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa, po kojem Federacija BiH financira održavanje željezničke infrastrukture, sufinancira željeznički putnički i kombinirani promet, te sufinancira rad Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije Sarajevo po Sporazumu između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije kao dijela transportne korporacije.

Od planiranog iznosa za financiranje održavanja željezničke infrastrukture namijenjeno je 21.900.000 KM, za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog putničkog promet 2.000.000 KM, za sufinanciranje obavljanja usluga željezničkog kombiniranog prometa 100.000. Iznos od 500.000 KM predstavlja sudjelovanje FBiH u financiranju Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije.

Drugom odlukom danas je usvojen i 5.000.000 KM vrijedan Program utroška sredstava kapitalnog transfera za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture, utvrđenog ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Od tog iznosa je po 2,5 milijuna KM namijenjeno investicijskom ulaganju u donji stroj (zaštitne mreže od odrona) na dionici između stanica Jablanica i Drežnica, te investicijskom ulaganju u gornji i donji stroj pruge na dionici stanica od Zenice do stanice Lašva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo zaduženi su da za svaki od ta dva programa zaključe ugovore kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke u slučaju da radove ne izvode Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Danas je donesena i Odluka o dodjeli sredstava JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo na ime izmirenja obaveza po Zakonu o financijskoj konsolidaciji za 2022. u iznosu 6.000.000 KM. Ta sredstva su namijenjena plaćanju obaveza spomenutog javnog poduzeća prema Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Željeznice FBiH će Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostaviti izvještaj i dokaze o namjenskom utrošku sredstava, te će visinu sredstava povećati učešće državnog kapitala i o tome informirati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.