Zelene površine: Kampus Sveučilišta u Mostaru dobiva novo ruho

Novi izgled kampusa Sveučilišta u Mostaru naglasak će staviti na zelene površine, a 12 godina nakon prve faze radova kampus SUM-a dobit će novo ruho.

Naime, kako je navedeno na stranici SUM-a, 2006. godine započeo je najveći graditeljski projekt u povijesti Sveučilišta u Mostaru kada je Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u sklopu investicijskih ulaganja u sveučilišne kampuse u Hrvatskoj, donijeli su odluku da u ovaj “paket-aranžman” gradnje sveučilišnih kampusa uđe i kampus mostarsko Sveučilište.

Ovaj projekt, točnije jedna njegova faza, realizirala se u razdoblju od 12. veljače 2007. godine, kad je dobivena građevna dozvola za prvi objekt, do 20. lipnja 2009. godine, odnosno dana službenoga završetka radova prve faze na izgradnji objekata kampusa Sveučilišta u Mostaru.

Izgrađeni su novi moderni objekti Građevinskog, Medicinskog, Filozofskog, Agronomskog i Fakulteta zdravstvenih studija, a također su rekonstruirani objekti Rektorata, Studentskog centra, Audiovizualne dvorane, FPMOZ-a, Fakulteta strojarstva i računarstva, Ekonomskog i Pravnog fakulteta te Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, a voditelj projekta rekonstrukcije kampusa je Ivo Čolak, navedeno je na službenim stranicama.

Dvanaest godina kasnije, zajedno s procesom integracije kampus Sveučilišta u Mostaru ponovno dobiva novo ruho.

Završeni su projekti ulazne i cestovne infrastrukture unutar kampusa, sportskih terena, parkirališta i tzv. “zelene zone”, odnosno središnjeg parka s otvorenim amfiteatrom koji bi uskoro trebao zablistati unutar kampusa i biti zelena oaza za studente.

Kako se navodi u opisu projekta, cilj obnove je oplemenjavanje prostora s posebnim naglaskom na trg sa zelenilom. Odabrana je nova urbana oprema, rasvjeta, ”pametne” klupe i drugi detalji u prostoru, prije svega na ulazima u kampus i na fakultete.

Projektom je zamišljeno kompletno rekonstruiranje trga i davanje novoga prostornog identiteta. Prostor trga je isprepleten s logično pozicioniranim pješačkim stazama koje stvaraju nepravilne oblike zelenih površina.

Zeleni otoci” su zamišljeni kao brežuljci visine do 150 cm, kako bi se unutar parka stvorio što prirodniji i “zaštićeniji” ambijent, donekle vizualno izoliran od ulica koje okružuju trg. Središnji je “otok” najveći i on je nepravilni amfiteatar upušten na najnižoj koti oko metar i pol odnosu na trg. Svi “otoci-brežuljci”, uključujući i amfiteatar, su zaobljeni, prirodni oblici, različitih dimenzija, ali oblikovno slični. Elementi na trgu u svom međuodnosu stvaraju zanimljiv i autentičan prirodni ambijent, koji podsjeća na autohtoni hercegovački reljef.

Također, iznad sadašnjega sveučilišnog amfiteatra projektiran je višenamjenski objekt Medijskog istraživačkog centra koji će omogućiti dodatnu otvorenost Sveučilišta u Mostaru. Naznačeni bi projekti trebali pridonijeti stvaranju novoga modernog izdanja sveučilišnog kampusa, ali također i pomoći u još većoj prepoznatljivosti i jačanju identiteta Sveučilišta u Mostaru koji je danas izraženiji više no ikada.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.